← Zpět na Recepty
Velikonoční radosti

Velikonoční radosti

Velikonoční vaření? To má být hlavně legrace a spousta barev, chutí a vůní. Vyzkoušejte něco nového pro dospělé i pro dětské koledníky.

 Lívance z rýžové mouky

Velikonoční radosti Velikonoční radosti
Velikonoční radosti

Ingredience:

  • 2 hrnky rýžové mouky
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • 375 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • lžička kypřicího prášku
  • olej

Příprava:

 V míse smíchejte všechny suroviny, vyšlehejte na hladké těsto a nechte chvilku odstát. Na troše oleje nebo na nepřilnavém lívanečníku smažte dozlatova malé lívance. Jsou přirozeně bezlepkové, krásně křupavé a uvnitř vláčné. Nejlépe chutnají s čerstvým ovocem.

Na lívance

Ovoce můžete doplnit svěžím krémem: balení tvarohu vyšlehejte s cukrem, kelímkem řeckého jogurtu a najemno nastrouhanou kůrou z jednoho citronu.

Špenátový quiche s vejci

Velikonoční radosti Velikonoční radosti
Velikonoční radosti

Ingredience:

  • 7 vajec
  • 130 ml smetany
  • 50 g parmazánu
  • 400 g zmrazeného listového špenátu
  • 120 g smetanového sýra (lučina)
  • muškátový oříšek
  • 150 g hladké 
  • 150 g celozrnné mouky
  • 125 g másla
  • 100 ml vlažné vody

Příprava:

Z mouky, másla a vody vypracujte těsto a nechte ho odpočinout. Do mísy rozklepněte tři vejce, přidejte smetanu a strouhaný parmazán, opepřete, přidejte muškátový oříšek a prošlehnete. Těsto vyválejte, přeneste do formy a rozložte na něj rozmrazený, dobře okapaný špenát. Na něj rozdrobte smetanový sýr a zalijte vaječnou směsí. Nakonec na koláč rozklepněte 4 vejce. Pečte na 190 °C, až náplň zezlátne a zpevní. 

PROPEČENÍ Pokud se vám někdy taky stává, že náplň už je zlatá, ale těsto zespoda polosyrové, přikryjte povrch alobalem a vraťte koláč do trouby. Vršek se nespálí a spodek se dobře propeče.

Dortová lízátka

Velikonoční radosti Velikonoční radosti
Velikonoční radosti

Ingredience:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 90 g cukru
  • 4 vejce
  • 5 lžic teplé vody
  • 3 lžíce kakaa
  • lžička kypřicího prášku
  • 200 g změklého másla
  • 250 g tvarohu
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 lžíce cukru
  • 200 g bílé čokolády
  • barevné zdobení

Příprava:

Vyšlehejte vejce, 90 g cukru a vodu. Postupně vmíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek. Těsto vylijte do vymazané formy a pečte na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout. Máslo, tvaroh, citronovou kůru a 2 lžíce cukru vyšlehejte do hutného krému. Do rozdrobeného piškotu pak po částech přidávejte krém a hněťte, až vznikne tvárná, nelepivá hmota. Vytvarujte vajíčka, napíchněte je na papírová brčka a nechte vychladit. Namáčejte v rozpuštěné čokoládě a zdobte.

Výrobu dortových lízátek děti milují. Při jejich zdobení neexistují žádné hranice!

Mrkve v záhonu

Velikonoční radosti Velikonoční radosti
Velikonoční radosti

Ingredience:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 90 g cukru
  • 4 vejce
  • 5 lžic teplé vody
  • 3 lžíce kakaa
  • lžička kypřícího prášku
  • 1 l plnotučného mléka
  • 2 čokoládové pudinky
  • 4 lžíce cukru
  • 150 g marcipánu
  • oranžové potravinářské barvivo
  • čerstvá máta

Příprava:

Upečte stejný piškot jako na dortová lízátka. Vychladlý ho nastrouhejte nahrubo. Uvařte pudink, rozlijte ho do sklenic a posypte piškotem. Marcipán obarvěte naoranžovo a vypracujte z něj mrkvičky, nať udělejte z mátových lístku a zapíchněte je do „záhonu“.

jarní vrstvený salát

Velikonoční radosti Velikonoční radosti
Velikonoční radosti

Ingredience:

  • 170 g mraženého hrášku
  • 4–5 vajec natvrdo
  • 1/3 menší hlávky červeného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 červená cibule
  • 100 g rukoly
  • 150 g čedaru
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 ml vaší oblíbené zálivky

Příprava:

Hrášek podlejte troškou vody, osolte a duste pod pokličkou 2–3 minuty, pak nechte zchladnout. Plátky slaniny rozložte na pečicí papír a pečte v troubě na 180 °C dokřupava. Do skleněné mísy potom vrstvěte hrášek, plátky vajec, nakrouhané zelí, mrkev, plátky cibule, rukolu, nastrouhaný čedar a nakonec vše zasypte slaninou nakrájenou na kousky. Každý si nabírá na talíř, dresink servírujte v omáčníku zvlášť.

Zálivka

Salát chutná skvěle s vinaigrette zálivkou i s dresinkem z majonézy. Zkuste francouzský dresink z oleje, žloutků, balzamika, dijonské hořčice, medu a papriky.

trio vaječných pomazánek

Velikonoční radosti Velikonoční radosti
Velikonoční radosti

Ingredience:

  • 12 vajec natvrdo
  • 2 pomazánková másla
  • 3–4 lžíce majonézy
  • 3 jarní cibulky
  • 2 hrsti rukoly
  • malý stroužek česneku
  • malá červená řepa
  • křenová pasta

Příprava:

Vařené žloutky utřete s pomazánkovým máslem a majonézou a vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku. Vařené bílky nakrájejte na kostičky a vmíchejte do pomazánky. Osolte a opepřete. Tuto základní pomazánku rozdělte na tři díly. První nechte, jak je, do druhé prolisujte malý stroužek česneku a vmíchejte rukolu, kterou  rozmixujte tyčovým mixérem s trochou oleje. Do třetí části přidejte najemno nastrouhanou vařenou červenou řepu a podle chuti křenovou pastu.

Tak a už víte, co uděláte s přebytkem vařených vajec z velikonoční koledy!

Rubriky:

Další z rubriky

Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB1223 COVER Předplatné časopisu ↗

AKCE A UDÁLOSTI

Od 2.10. do 17.12.
Co podniknout v listopadu

Nejnovější články

13174719 13174725 kopie
Číst článek
30. 11. 2023

Vánoce přicházejí

Dům v Horním Švábsku, kde žije fotografka a blogerka Christel Harnischová s milovaným manželem, je jako plátno, které se stále přemalovává. A zvlášť výrazně o Vánocích.

Interiéry Bydlení
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
CZECH INTERIOR AWARD LOGO 2024
Číst článek
26. 11. 2023

CZECH INTERIOR AWARD

Máte interiér navržený od interiérového designéra nebo architekta a toužíte ho ukázat světu? V tom případě zpozorněte, protože právě začal první ročník jediného výhradně českého ocenění v oblasti interiérového designu.

Soutěže
Barevná inspirace
Číst článek
24. 11. 2023

Barvy Vánoc

Bez červené a zelené to určitě nepůjde, ale i jejich paleta je velmi bohatá! Zkuste volit odstíny, které v sobě mají ještě nádech slavnostních okamžiků. Inspirujte se například portským vínem a elegantní barvou voňavých jedlových větviček.

Dekor & DIY
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Akční dvojčata Max a Magnus
Číst článek
20. 11. 2023

Pokoj pro dva školáky

Nastal čas, kdy naši synové, skoro sedmiletá dvojčata Max a Magnus, nastoupili do první třídy a my jsme museli adaptovat jejich dětský pokoj na novou životní etapu. Text a realizace: Petr Šlejmar

Interiéry Proměny
Shutterstock 2348608561 kopie
Číst článek
19. 11. 2023

5 pravidel peněz ve vztahu

Společným soužitím by se vaše finanční situace měla zlepšovat. Nastavte si model nakládání s penězi tak, aby vyhovoval oběma, a nebojte se ho při změně situace upravit.

Poradna
Barevná inspirace
Číst článek
15. 11. 2023

Barva, vůně i chuť kořeněných dýní

Na dýně různých tvarů a odstínů natrefíte v této době úplně všude. Jak na vás působí? Jestli vám také zlepšují náladu, inspirujte se jejich barvou i doma. Kdyby vám chybělo trochu žluté, okořeňte svůj interiér špetkou kari.

Dekor & DIY
Horusický autor V Chochola kopie
Číst článek
13. 11. 2023

Černobílá klasika

Za tvorbou Václava Chocholy a Zdenka Seydla se vydejte na jih, k rybníkům, do Třeboně!

Akce a události
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty