← Zpět na Recepty
DSC3639

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Vášeň pro keramickou hlínu, ladnost pohybů při práci a smysl pro detail: to jsou hodnoty, které rodinná firma Jars vyznává již po staletí. Značku založil Pierre Jars v roce 1857 v malé vesnici Drôme na jihu Francie. Firma věří v ruční výrobu. Od kreslení po výpal přes modelování, výrobu glazur, kalibraci, odlévání, dokončovací práce a glazování, všech deset kroků, zvládnutých v průměru jednadvacetkrát, nezbytných pro výrobu keramiky s náročnou řemeslnou úpravou. Každý kus nádobí je jedinečný. Ani úplně stejný, ani úplně jiný.

JEDINECNÉ ODSTÍNY

Autorské glazury nádobí Jars jsou výsledkem dlouhých výrobních procesu a patrí k nedobytným tajemstvím této francouzské znacky. Nalezení vhodného odstínu je nárocnou tvurcí cestou plnou zkoušek, selhání, nových pokusu, zjemnení odstínu a polotónu, až konecne výsledné vítezství v podobe „té barvy“. Odvážné kontrasty. Práce s nekonecnou paletou. Živé, hluboké, popraskané, matné nebo lesklé tóny. Stolování od Jars nabízejí prodejny Potten & Pannen, pro zimní menu jsme vybírali z kombinovatelných kolekcí Wabi a Maguelone v pudrové barvě.

DIP Z BÍLÝCH FAZOLÍ A PEČENÉHO ČESNEKU

Inspirováno hummusem, ale možná ještě lahodnější než cizrnová klasika. Bílé fazole se rozmixují mnohem snadněji a jsou jemné jako máslo. Ne nadarmo se nazývají máslové.

Malá chuťovka Malá chuťovka
Malá chuťovka

Dip z bílých fazolí a pečeného česneku

Čas na přípravu: 20 minut + pečení česneku
Množství: 4 porce

1 palice česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
800 g bílých sterilovaných fazolí
1 lžíce citronové šťávy
100 g mascarpone
bílý chléb
výhonky červené řepy
řepa ve sladkokyselém nálevu
sůl

1. Palici česneku položte na čtverec alobalu, pokapejte lžící oleje, posypte lehce solí. Alobal zabalte do balíčku. Česnek pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, až bude měkký.
2.
Sterilované fazole slijte z nálevu, propláchněte a nechte okapat. Vsypte je do mixéru. Přidejte citronovou šťávu, 2 lžíce (asi 40 ml) panenského olivového oleje, špetku soli. Z pečeného česneku vymáčkněte 4 stroužky a přidejte k fazolím. Pak vše rozmixujte. Do fazolového pyré vmíchejte mascarpone. Podle chuti ještě dosolte.
3.
Chléb nakrájejte na plátky. Dip při servírování pokapejte zbylým olejem. Přidejte zbylý pečený česnek a ozdobte výhonky červené řepy. Můžete doplnit sladkokyselou řepou.
Tip: Bulvy dvoubarevné řepy oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrůlku zahřejte asi 100 ml vody, 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru a špetku soli. Do horkého nálevu vložte plátky řepy. Nevařte, jen je v něm nechte do zchladnutí.

SNĚHOVÉ NOKY VE VANILKOVÉ OMÁČCE

Bílé sladké plovoucí obláčky na vanilkovém nebi. Horký dezert je v těchto dnech přímo božský.

Dezert Dezert
Dezert

Sněhové noky ve vanilkové omáčce

Čas na přípravu: 35 minut
Množství: 4 porce

2 bílky
špetka soli
1 lžička citronové šťávy
50 g jemného krupicového cukru
80 g moučkového cukru
1 l mléka
1 vanilkový lusk
1 lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
100 ml smetany 33%
1 lžíce rumu
červené ovoce sušené mrazem
moučkový cukr na posypání

1. Bílky dejte do mísy na šlehání se špetkou soli a citronovou šťávou. Lehce je našlehejte do pěny. Pak přisypte krupicový cukr a společně vyšlehejte do pevného lesklého sněhu. Na sníh prosejte moučkový cukr a opatrně ho do sněhu vmíchejte stěrkou.
2.
V kastrolu zahřejte mléko těsně pod bod varu. Ze sněhu vykrajujte lžící nočky a pomocí druhé lžíce je dotvarujte a vložte do horkého mléka. V něm je pošírujte 2 minuty. Zároveň je opatrně otáčejte, aby na povrchu zatuhly. Až nabydou a zatuhnou, vyndejte je z mléka.
3.
Do horkého mléka vyškrábněte semínka z vanilkového lusku. Škrob rozmíchejte ve smetaně. Přes jemné sítko propasírujte do horkého mléka a metličkou míchejte a vařte, až omáčka zhoustne a škrob se provaří. Pak vmíchejte rum.
4.
Horkou vanilkovou omáčku rozdělte do talířů. Vložte do ní sněhové noky. Posypte je rozdrceným červeným ovocem a poprašte cukrem.
Tip:
Když přidáte rozvar z kyselého červeného nebo černého rybízu, bude to naprosto dokonalý kontrast sladké a kyselé chuti.

TAGLIATELLE S BURRATOU V GORGONZOLOVÉ OMÁČCE

Až zakrojíte do měkkého sýra burrata, který je plný smetanové náplně, spojí se její chuť s výraznou omáčkou v jemné blaho. Barevná ořechová strouhanka je chutný i efektní posyp.

Hlavní chod Hlavní chod
Hlavní chod

Tagliatelle s burratou v gorgonzolové omáčce

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce

300 g sušených těstovin 
4 burraty (4 x 100 g)
2 plátky bílého chleba
2 lžíce šťávy z červené řepy
80 g vlašských ořechů
200 ml smetany 31%
50 ml bílého vína
150 g gorgonzoly dulce
sůl a černý pepř

1. Osolenou vodu přiveďte k varu. Vložte do ní těstoviny a vařte je podle návodu, zhruba 12 minut.
2. Burraty vyndejte z lednice a nechte v pokojové teplotě změknout.
3.
Plátky bílého chleba položte na plech, pokropte šťávou z červené řepy. Přidejte ořechy a společně pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut, až bude chléb křupavý.
4.
V kastrole zahřejte smetanu s vínem. Do horké smetany přilijte asi dvě lžíce vody z těstovin, nastrouhejte gorgonzolu a metličkou rozmíchejte na hladkou omáčku. Podle chuti dosolte. Pak omáčku udržujte horkou, ale nevařte.
5.
Pečený chleba s ořechy rozdrťte na barevnou strouhanku.
6.
Na talíře servírujte těstoviny s omáčkou. Na každou porci přidejte jednu burratu. Ponořte ji do horké omáčky, aby se v ní ohřála a lehce opepřete. Těstoviny posypte barevnou ořechovou strouhankou. Burrata: Burrata je italský sýr z kravského mléka vyrobený z mozzarelly a
smetany. Vnější obal je pevný sýr, zatímco vnitřek obsahuje stracciatellu a smetanu, což mu dodává neobvyklou jemnou texturu.

KRÉM Z PASTINÁKU A PÓRKU

Jemná, a přesto vydatná je hustá zeleninová polévka, ve které ucítíte lehce nasládlou chuť báječné kořenové zeleniny, kterou je pastinák. Nezapomeňte do ní přidat něco křupavého, jako je květák a chipsy, nebo tradiční krutony.

Polévka Polévka
Polévka

Krém z pastináku a pórku

Čas na přípravu: 40 minut
Množství: 4 porce

1 pórek (pouze bílá část
2 stroužky česneku
2 větší pastináky
2 brambory typu C
2 lžíce extra panenského oleje
100 g loupaných mletých mandlí
800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 ml mandlového mléka
sůl a černý pepř
květák a řepové chipsy na servírování

1. Pórek rozkrojte a pečlivě propláchněte. Pak ho nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek
nahrubo podrťte. Oloupaný pastinák a brambory nakrájejte na stejně velké kostky.
2. Do hrnce na polévku dejte nakrájený pórek s česnekem a olej a na velmi mírném ohni restujte do změknutí. Pak přidejte pastinák, brambory a mandle a opět krátce orestujte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte asi 20 minut, až zelenina změkne.
3.
Pak polévku rozmixujte ponorným mixérem. Pokud ji chcete hladkou, propasírujte ji. Vlijte mandlové mléko. Podle chuti osolte a opepřete a prohřejte.
4.
Růžičky květáku krátce, jen dokřupava, povařte v osolené vodě. Polévku servírujte s květákem a chipsy z červené řepy.
Tip:
Pro lepší chuť pórek s česnekem nejprve lehce orestujte. Pak ho s ostatní zeleninou, mandlemi a vývarem můžete vložit i do polévkovaru a připravit polévku podle návodu. Mandlové mléko vlijte až nakonec.

Rubriky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0324 Předplatné časopisu ↗
Opamuurikka

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

Bond in Motion 01 foto Havas Prague TOP 10

Soutěž s Jamesem Bondem
K právě probíhající výstavě Bond in Motion na pražském Výstavišti v Holešovicích, pro vás máme soutěž o tři rodinné vstupenky na tuto unikátní podívanou. Do 1. dubna si na výstavě můžete prohlédnout nejen vozy agenta 007, ale i spoustu dalších “neautomobilových” předmětů. Více o výstavě se dočtete zde: www.bondinmotion.cz OTÁZKA: NAPIŠTE NÁM ALESPOŇ TŘI ZNAČKY VOZŮ, KTERÉ SE KDY VE FILMECH O AGENTOVI 007 OBJEVILY. SVÉ ODPOVĚDI NÁM POŠLETE NA MAIL: REDAKCE@NOVEPROMENYBYDLENI.CZ DO 7.3.2024 TŘI ŠŤASTNÉ VÝHERCE VYLOSUJEME V PÁTEK 8.3.2024

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Nejnovější články

DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

V Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

8. řada Bydlet jako
Le Bon Brno fullress 1 kopie
Číst článek
15. 02. 2024

Bydlení v továrně

Příběh světlého loftu s velkými industriálními okny, který vznikl v bývalé textilní fabrice, inspiruje a fascinuje zároveň.

Interiéry Bydlení
Duradecor ultramatt 2
Číst článek
15. 02. 2024

Co je trendy v interiérových dveřích? Minimalistický design a šedé odstíny.

Nedílnou součástí kvalitních dveří je nejen atraktivní design, ale měly by mít také další užitečné prvky. Například moderní a odolný povrch.

Interiéry Bydlení
ROWENTA XS75s
Číst článek
29. 01. 2024

Jarní úklid: Čas na novou energii!

Jarní úklid je spojen s novým začátkem a svěží energií. Na několik měsíců zamáváte zimní náladě a vpustíte si domů více optimistických slunečních paprsků. Ty potěší zejména duši, ale oko někdy vyděsí – umí poodhalit víc, než byste si přáli.

Interiéry Bydlení
DSC2107 kopie
Číst článek
23. 01. 2024

Poháry plné lásky

Zabořte lžičky do sladkých krémů, zažehněte oheň citů. Nyní se poháry plní těmi nejsladšími dobrotami a my jsme je naservírovali do porcelánových kalichů a talířků Matěje Polácha.

Poradna Řemeslo
Veba povlečení
Číst článek
22. 01. 2024

VEBA - český textilní výrobce s dlouholetou tradicí

Historie společnosti VEBA navazuje na více než stošedesátiletou tradici průmyslové textilní výroby ve východních Čechách. Dlouholeté zkušenosti, technickou i technologickou vyspělost a „řemeslný um“ promítá do všech svých produktů.

Interiéry Bydlení
Saunování
Číst článek
18. 01. 2024

Péče při saunování

O samotném saunování víme mnohé, ale víte co si vzít sebou? A víte, jaká saunová kosmetika by ve vaší kosmetické taštičce neměla chybět?

Poradna
10 A8697 02 Peter Fabo 1 kopie
Číst článek
10. 01. 2024

Nové vrstvy a detaily

Rekonstrukce prvorepublikového bytu pracuje s tradičním rozvržením místností. K noblesní atmosféře přispívá dialog mezi historií a současnými vloženými barevnými bloky, definujícími jednotlivé pokoje.

Interiéry Bydlení
Tyčový vysavač Electrolux EW81U3DB
Číst článek
05. 01. 2024

Dokonale čisto jedním tahem

Perfektně čistá podlaha za pár minut, bez kontaktu se špinavou vodou a s pomocí jediného spotřebiče? Žádný problém! Díky tyčovému vysavači Electrolux 800 Wet&Dry nebudete muset řešit nedostatek času nebo vůle k vysávání a následnému vytírání.

Test