← Zpět na Recepty
Ve městě a v přírodě

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Kolekce ve spolupráci s neziskovkou Czechdesign vznikla úplnou náhodou, když Klára vyzkoušela navrhnout motiv pro první plecháček. Vznikl zimní motiv s liškami, který se stal velmi oblíbeným, a zdálo se jako skvělý nápad kolekci rozšiřovat o další motivy. Jedná se o drobné praktické dárky, kterým uděláte radost svým blízkým i sobě.

Klára Plicová Klára Plicová
Klára Plicová

GRAFICKÁ DESIGNÉRKA SE SKLONEM OBČAS SKLOUBIT SVOU TVORBU S JEDNODUCHOU ILUSTRACÍ. GRAFICKÉMU DESIGNU SE VĚNUJE UŽ OD STŘEDNÍ ŠKOLY, VYSOKOU ŠKOLU VYSTUDOVALA V PLZNI POD VEDENÍM ROSTISLAVA VAŇKA A KRISTÝNY FIŠEROVÉ.
K ILUSTRACI JAKO TAKOVÉ SE DOSTALA VÍCEMÉNĚ AŽ PŘI VYMÝŠLENÍ KOLEKCE PRO CZECHDESIGN, KDE ZAČÍNALA JAKO STÁŽISTKA A PO NĚKOLIKA LETECH SE STALA ART DIREKTORKOU. MOMENTÁLNĚ PRACUJE JAKO GRAFICKÁ DESIGNÉRKA PRO STUDIO DYNAMO DESIGN.

PRAŽSKÉ KOLÁČE

Velký koláč plný krému tohoto názvu, to byla kdysi úplná klasika trůnící téměř v každé pekárně. Pokrokově ho můžete navrstvit do hrnku. To je pražská revoluce!

Krém a korpus Krém a korpus
Krém a korpus

Pražské koláče

Čas na přípravu: 60 minut + kynutí
Množství: 4 koláče

25 g droždí
200 ml mléka
80 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
špetka muškátového květu
1 lžička nastrouhané citronové kůry
4 žloutky
50 g másla
bílek na potření

DROBENKA:
30 g másla
30 g krupicového cukru
50 g polohrubé mouky 

KRÉM:
100 g másla
30 g moučkového cukru
100 g polotučného měkkého tvarohu ve vaničce
200 ml smetany na šlehání
1 balíček vanilkového cukru


1.
Droždí, polovinu ohřátého mléka, lžíci cukru a lžíci hladké mouky rozmíchejte a nechte na teplém místě asi 10 minut vykynout. Mouky prosejte do mísy, přimíchejte cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový květ, citronovou kůru.
2.
Žloutky rozmíchejte ve zbylém mléce a přidejte do sypké směsi spolu s nakynutým kváskem. Lehce propracujte. Vlijte rozpuštěné máslo, vypracujte hladké nelepivé těsto, nechte hodinu kynout na teplém místě. 3. Rozdělte na čtyři díly na bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple kynout dalších 30 minut.
4.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vypracujte drobenku. Vykynuté bochánky potřete bílkem, posypte drobenkou a pečte asi 20 minut při 170 °C.
5.
Na krém utřete máslo s cukrem do pěny. Tvaroh rozmíchejte metličkou do hladka a postupně do pěny vmíchejte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem a po částech vmíchejte do tvarohové náplně.
6. Vychladlé bochánky rozkrojte a potřete náplní. Při servírování do hrnku bochánek rozkrájejte na kousky. Na dno dejte část korpusu, na něj krém a zakončete korpusem.

Pařízky plněné drůbežími játry

Francouzsky se tyhle listové plněné pařízky nazývají vol au vent neboli let ve větru. Jsou lehké jako obláček a vás každé sousto vynese do oblak.

Játra a omáčka Játra a omáčka
Játra a omáčka

Pařízky plněné drůbežími játry

Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 4 porce

500 g listového těsta
1 šalotka
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
300 g drůbežích jater
sůl, pepř 
1/2 citronu
lístky červené řepy na ozdobu

HOLANDSKÁ OMÁČKA:
1 šalotka
50 ml bílého vína
1/2 lžíce vinného octa
40 g žloutků
50 g másla
sůl, pepř, citron podle chuti

1. Listové těsto rozválejte na plát. Vykrájejte kolečka. Do poloviny z nich vykrojte menší kolečko, tak vzniknou kroužky, z nichž vytvoříte okraje.
2. Plná kolečka rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje potřete studenou vodou. Položte na ně kroužky a lehce přimáčkněte. Vložte do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
3.
Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno a v pánvi na oleji nechte zesklovatět. Z jater vykrájejte blanky a očištěná je nakrájejte na menší kousky. Přidejte do pánve k šalotce s česnekem. Osolte, opepřete a restujte tak, aby na povrchu byla opečená a uvnitř růžová. Nakonec
zakápněte citronovou šťávou. Sundejte z ohně a nechte v pánvi.
4.
Na holandskou omáčku svařte jemně nakrájenou šalotku s bílým vínem a vinným octem, až se tekutina zredukuje na polovinu. Pak ji přeceďte do kovové misky a za stálého míchání do ní přidejte žloutek. Potom misku postavte na kastrol s horkou vodou, nad párou šlehejte a po malém pramínku přilvejte rozpuštěné máslo. Až omáčka zhoustne, sundejte z tepla, osolte a opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
5.
Do upečených pařízků z listového těsta vlijte lžičku holandské omáčky a pak je naplňte játry. Ozdobte lístkem, případně ještě přelijte omáčkou.

Čokoládové řezy s višňovým želé a fíky

Vidličky jako hrabičky napíchnou kousek kakaového korpusu a už  se sype jako hnědá hlína, ze které roste rostlinka. Pikantní sladké želé a zemitý korpus jsou tím nejlahodnějším spojením.

Ovoce a kakao Ovoce a kakao
Ovoce a kakao

Čokoládové řezy s višňovým želé a fíky

Čas na přípravu: 60 minut + chladnutí
Množství: 6 kousků

100 g másla
100 g moučkového cukru
3 vejce
80 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 čerstvé fíky
2 větvičky rozmarýnu

ŽELÉ:
200 g mražených višní
50 g krupicového cukru
1 sáček dortového želé

1. Připravte si hranatou formu o velikosti zhruba 20 x 30 cm, vyloženou pečicím papírem. Troubu zahřejte na 170 °C. 
2. Máslo nakrájejte na kousky, rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy prosejte moučkový cukr. Přidejte celá vejce a šlehačem vyšlehejte do pěny.
3.
Za stálého šlehání pak pomalu vlijte rozpuštěné máslo. Do pěny prosejte mouku s kakaem a promíchejte. Hladké těsto vlijte do připravené formy. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při
170 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout ve formě.
4.
Na želé smíchejte višně s cukrem a vařte do změknutí. Pak rozmixujte na hladké pyré a vmíchejte do něj dortové želé. Přiveďte k varu, minutu povařte a vlijte na vychladlý korpus. Nechte zatuhnout v chladu. 
5. Po zatuhnutí vyndejte z formy. Ořízněte okraje a rozkrájejte na řezy. 
6.
 Z okrojených okrajů udělejte drobenku (hlínu). Nasypte ji na povrch řezů. Ozdobte kouskem fíku a rozmarýnem.

Tip: Na želé můžete také roztavit višňový džem s trochou vody a zahustit dortovým želé.

Hříbkové cappuccino

Horká krémová tekutina s čepicí našlehané mléčné pěny je posypaná drcenými hříbky a tak má vše intenzivní houbové aroma.

Houby a smetana Houby a smetana
Houby a smetana

Hříbkové cappuccino

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 4 porce

200 g mražených hub
60 g másla
40 g hladké mouky
500 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
250 ml smetany 33%
80 g anglické slaniny
10 g sušených hříbků
150 ml plnotučného mléka
4 snítky majoránky

1. Mražené houby nechte povolit v pokojové teplotě. 
2. V hrnci rozpusťte 50 g másla. Zasypte ho moukou, krátce doběla orestujte a pak zalijte vývarem. Rozmíchejte metličkou a za stálého šlehání vařte 10–15 minut na hladké bílé velouté (omáčka z máslové jíšky).
3.
Na zbylém másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. 
4. Přidejte povolené mražené houby a restujte, až pustí vodu a ta se lehce vyvaří. Pak je přendejte do velouté. Společně krátce asi minutu převařte a pak rozmixujte. Přilijte smetanu, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte asi minutu provářet. Pokud chcete mít polévku cappuccino opravdu hladkou, ještě ji propasírujte přes husté sítko. Pak ji ohřejte a udržujte teplou.
5.
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a v pánvi restujte dokřupava.
6. Sušené houby rozmixujte v malém kutru nebo rozdrťte v hmoždíři na sypký prášek. Mléko ohřejte a našlehejte, až vznikne hustá pěna. 
7.
Polévku cappuccino rozdělte do hrnků. Navrch vytvořte čepici mléčné pěny. Posypte vyrestovanou slaninou a houbovým práškem a ozdobte snítkou majoránky.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Každý svého spánku pán
Číst článek
17. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Každý svého spánku pán

Uvažujete o výměně své stávající postele za něco pohodlnějšího? Rádi vás nasměrujeme, současné trendy totiž mluví jasně ve prospěch pohodlí!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Ořechová hvězda
Číst článek
14. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ořechová hvězda

Baví vás péct a baví vás péct trochu jinak? Ořechová hvězda bude další perlou ve vaší kuchařce šampiónů.

Obsah časopisu NPB Recepty
Interiérové dveře vybírejte s rozvahou
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Interiérové dveře vybírejte s rozvahou

Domov si zaslouží být pohodlný a hezký, což by nešlo bez kvalitních a moderních interiérových dveří. Jak ale vybrat ty nejvhodnější?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Zahrada tří stylů
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Zahrada tří stylů

Katarína a Jiří Brunnerovi žijí od jara do podzimu venku. U domu v Českých Zlatníkách mají nejen anglickou, ale i odpočinkovou zahradu s jezírkem a k tomu ještě jednu zeleninovou.

Obsah časopisu NPB Zahrada
V nové kuchyni jsou repasované židle Ton
Číst článek
17. 10. 2025
Pavlína Blahotová foto: Magdalena Podešvová
Doba čtení 4 min

Mladá proměna s duší elegantního domu

Byt v pražském činžáku měl zachované prvky z konce 30. let 20. století. "Bohužel lité teraco na podlahách bylo silně poškozené, ale stalo se inspirací pro výběr nové krytiny i pro styl kuchyně, která měla navázat na prvorepublikovou eleganci," komentuje proměnu interiérový designér Petr Šlejmar.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení Proměny
Whirlpool2
Číst článek
02. 10. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Praní a sušení, které ladí s vaším domovem

V interiéru, kde vládne harmonie a promyšlené detaily, může být technické zázemí nenápadnou součástí. Díky kompaktním sestavám a chytrému ovládání lze vytvořit diskrétní prostor pro péči o prádlo ve skříni, v kuchyni či v šatníku. Whirlpool přináší inspiraci, jak si takový prostor zařídit.

Obsah časopisu NPB Poradna Interiéry Bydlení
SIKO blog swiss ips
Číst článek
22. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 2 min

Máte doma tvrdou vodu? A co s tím?

Koupelnová značka SIKO nabízí testovací proužek na tvrdost vodu na každé své prodejně zdarma. Pokud vás trápí usazeniny vodního kamene, které ničí spotřebiče i vodovodní baterie, nabídku určitě využijte.

Obsah časopisu NPB Poradna
Světla vykouzlí tu správnou náladu
Číst článek
19. 09. 2025
Propagace značky Redakce
Doba čtení 3 min

Na jaké Vánoce se letos chystáte naladit?

Každé Vánoce jsou naprosto jedinečné. Každý rok jsou trochu jiné, každý člověk je prožívá jinak a docela jistě neexistuje žádný „správný“ způsob, jak si je užít – nebo jak je přežít.

Obsah časopisu NPB Dekor & DIY Interiéry Bydlení
Švestková modrá
Číst článek
16. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Švestková modrá

S prvními podzimními plískanicemi se můžete zavrtat do měkkých peřin barvy zralých povidel a snít o sladké chuti kynutých švestkových knedlíků se šlehačkou posypanou mákem.

Obsah časopisu NPB Dekor & DIY
Chata zvaná Knoflíček
Číst článek
10. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 9 min

Chata zvaná Knoflíček

Taky se na horách bavíte představami, jak to asi vypadá uvnitř těch malých útulných chaloupek? Do jedné vás teď rádi pozveme.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

001 KR0925 cover
GVUO
Ikea
JN Interiér

Nejnovější články

Každý svého spánku pán
Číst článek
17. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Každý svého spánku pán

Uvažujete o výměně své stávající postele za něco pohodlnějšího? Rádi vás nasměrujeme, současné trendy totiž mluví jasně ve prospěch pohodlí!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Ořechová hvězda
Číst článek
14. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ořechová hvězda

Baví vás péct a baví vás péct trochu jinak? Ořechová hvězda bude další perlou ve vaší kuchařce šampiónů.

Obsah časopisu NPB Recepty
Interiérové dveře vybírejte s rozvahou
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Interiérové dveře vybírejte s rozvahou

Domov si zaslouží být pohodlný a hezký, což by nešlo bez kvalitních a moderních interiérových dveří. Jak ale vybrat ty nejvhodnější?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Zahrada tří stylů
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Zahrada tří stylů

Katarína a Jiří Brunnerovi žijí od jara do podzimu venku. U domu v Českých Zlatníkách mají nejen anglickou, ale i odpočinkovou zahradu s jezírkem a k tomu ještě jednu zeleninovou.

Obsah časopisu NPB Zahrada
25 11 7 8 Variety Richard Loskot GHMP Libor Galia 14
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Nové umělecké dílo ve veřejném prostoru kombinuje umění, historické i současné technologie a umělou inteligenci. Jejím tvůrcem je český výtvarník Richard Loskot

Na Hlavním nádraží vzniklo interaktivní dílo Richarda Loskota (Variace / Variety, 2025). Díky listování jednotlivých písmen se na Pragotronu vždy na okamžik objeví text, který následně zmizí. Místo cílových stanic a čísel vlaků jde o věty líčící obrazy a mikropříběhy z prostředí hlavního nádraží.

Akce a události Design & umění
V nové kuchyni jsou repasované židle Ton
Číst článek
17. 10. 2025
Pavlína Blahotová foto: Magdalena Podešvová
Doba čtení 4 min

Mladá proměna s duší elegantního domu

Byt v pražském činžáku měl zachované prvky z konce 30. let 20. století. "Bohužel lité teraco na podlahách bylo silně poškozené, ale stalo se inspirací pro výběr nové krytiny i pro styl kuchyně, která měla navázat na prvorepublikovou eleganci," komentuje proměnu interiérový designér Petr Šlejmar.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení Proměny
Designblok2025 Cirque Menu Rooftop by Cirque Menu foto Dita Havránková 2
Číst článek
07. 10. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Startuje 27. ročník festivalu DESIGNBLOK. Od 8. do 12. října v Křižíkových pavilonech na Výstavišti Praha, v Královském letohrádku Pražského hradu, Uměleckoprůmyslovém museu v Praze a Galerii Rudolfinum. Jaký bude?

Do festivalu se již tradičně zapojí také na čtyři desítky galerií, showroomů, prodejen designu a dalších míst po celé Praze. Výstavy v Uměleckoprůmyslovém museu a Galerii Rudolfinum bude možné zhlédnout až do 2. listopadu 2025 s platným festivalovým pasem.

Akce a události Interiér & architektura Design & umění Design guide
Whirlpool2
Číst článek
02. 10. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Praní a sušení, které ladí s vaším domovem

V interiéru, kde vládne harmonie a promyšlené detaily, může být technické zázemí nenápadnou součástí. Díky kompaktním sestavám a chytrému ovládání lze vytvořit diskrétní prostor pro péči o prádlo ve skříni, v kuchyni či v šatníku. Whirlpool přináší inspiraci, jak si takový prostor zařídit.

Obsah časopisu NPB Poradna Interiéry Bydlení
2023 11 BYT Hostivar 023
Číst článek
25. 09. 2025
Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Naší prací je proměnit idylické představy do krásné, praktické a také proveditelné kuchyně, která bude fungovat nejen na papíře

"V našem oboru platí bonmot, že jako dobré auto dělají kola, tak dobrou kuchyni dělá pracovní deska," říká Štěpán Vondrášek, spolumajitel a obchodní manažer kuchyňského studia JN Interiér. Jaké jsou aktuální trendy? A proč stojí za to pořídit si (nejen do kuchyně) i něco nezvyklého?

Interiér & architektura Rozhovory
SIKO blog swiss ips
Číst článek
22. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 2 min

Máte doma tvrdou vodu? A co s tím?

Koupelnová značka SIKO nabízí testovací proužek na tvrdost vodu na každé své prodejně zdarma. Pokud vás trápí usazeniny vodního kamene, které ničí spotřebiče i vodovodní baterie, nabídku určitě využijte.

Obsah časopisu NPB Poradna