← Zpět na Recepty
Namočte to, nakličte to!

Namočte to, nakličte to!

Koncem zimy přichází pravý čas na křupavé klíčky. Tělo si asi samo říká, co mu chybí. A tak v únoru a březnu namáčejte, kličte, pěstujte a vychutnávejte!

Návodů na klíčení najdete na internetu spoustu, chutných receptů už méně. Ty naše nejsou moc asketické - obsahují lepek i husí sádlo. Ale zato se k nim určitě budete rádi vracet.


Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Hranolky

K burgeru je udělejte z celeru. Promíchané s olejem a solí je pečte v troubě na 220 °C asi 20–25 minut (na konci chvilku pod grilem, aby křupaly).

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Mléčná rýže s mandlemi a semínky

Na noc namočte sáček mandlí, po 3 lžicích chia a slunečnicových semínek a do pomerančové šťávy sáček zlatých rozinek.

Postup:

300 g kulatozrnné rýže vsypte do litru horkého mléka, doslaďte podle chuti a za stálého míchání vařte, až je rýže skoro rozvařená. Kdyby byla kaše moc hustá, přilijte mléko. Do chladnoucí rýže přidejte namočené mandle, chia i slunečnicová semínka a rozinky i se šťávou. 

TIP: Namočené mandle a semínka mají pětkrát více vitamínu než ta suchá! Část mléka také můžete nahradit mlékem kokosovým.

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Halloumi burger s klíčenou cizrnou

Nenechte se odradit jeho bezmasovostí – kombinace sýra, cibulového čatní a křupavé cizrny je návyková! 

Postup: 

Naklíčenou cizrnu promíchejte s tatarkou. Halloumi sýr nakrájejte na 1,5 cm plátky, pomažte olivovým olejem a opečte na grilu; ke konci přidejte rozkrojenou bulku. Vrstvěte v pořadí: spodní bulka – cizrna v tatarce – cibule a polníček – halloumi – horní bulka namazaná cibulovým čatní.

Doping Příprava pučálky v předjaří má význam – naklíčené luštěniny jsou zásobárnou vitamínu, vlákniny a bílkovin. A k televizi je to zdravější než chipsy!

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Pučálka s lokšemi

Lokše jsou slovenská klasika a pučálka zase staročeská. A dohromady jsou to bramborové placky s naklíčeným hrachem  praženým na husím sádle!

Postup:

Na lokše si uvařte kilo brambor ve slupce. Oloupejte, nastrouhejte, osolte a smíchejte s 300– 400 g hladké mouky. Tu přidávejte, dokud není těsto podobně tuhé jako na bramborové knedlíky. Vyválejte tenké placky (hodně podsypávejte moukou) a opékejte nasucho na pánvi. Naklíčený hrách opražte na husím sádle. Tím pak potírejte i lokše, plňte je hrachem a posypejte čerstvou cibulkou.

TIP: Do pučálky přidejte nakrájenou i další zimní zeleninu – kedlubnu gigant, mrkev, růžičkovou kapustu a pórek; všechno je ještě v lednu na záhonech nebo ve sklepě.

3 ZPŮSOBY, JAK SNADNO KLÍČIT

VE SKLENICI, NA MISCE NEBO ROVNOU V TRUHLÍKU.
DŮLEŽITÉ JE UDRŽOVAT SEMÍNKA VLHKÁ TAK AKORÁT.
Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

NA MISCE, NA PLECHU

Namočená semínka nebo luštěniny (vše vcelku, se slupkou) propláchněte v cedníku. Mokré rovnoměrně rozložte na plech, talíř nebo mělkou misku a přikryjte utěrkou. Ráno a večer proplachujte.

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

V TRUHLÍKU NA OKNĚ

Dobře tak vypěstujete polníček i rukou: semena vysejte na těžší, výživný substrát do sponu 15 cm a roste vodou. Zelené růžice můžete sklízet za pár týdnů.

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

VE SKLENICI

Předem namočené a propláchnuté luštěniny nasypte asi do dvou třetin sklenice. Vršek přikryjte plátýnkem a dejte odkapávat dnem vzhůru na mřížku s miskou. Dvakrát denně naplňte sklenici vodou a nechte opět odkapat.

O pučálce

VAŘILI JI NÁPADNÍKŮM, ABY POZNALI, JESTLI MAJÍ DOBRÉ VYCHOVÁNÍ.

Na Nepomucku pekli na čtvrtou postní neděli pučálku na másle, upravili ji s rozinkami nasladko a podávali ženichům, neboť ten den se chodilo na námluvy. Matka předložila mládenci pokrm s vidličkou a čekala, zda si řekne o lžíci, aby ukázal, že umí jíst pučálku. Co taky se ženichem, který ani neví, jak se jí pučálka? 
Na Hané děvčata pekla pučálku na škaredou středu. Tu, která s nimi ještě nikdy toto jídlo nepřipravovala, poslala do vsi vypůjčit smyšlený pučálník, aby se pak nešťastnici celá dědina vysmála.
U Zábřehu zase týden před smrtnou nedělí obcházela děvčata ves a prosila si hrachu na pučálku. Ta se pak jedla po vynášení Morany.
Ve městech v ulicích sedávaly u malých kamínek babky pučálnice, které naklíčená hrachová zrna pražily a prodávaly kolemjdoucím.

ZDROJ:

JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ, KUCHAŘKA PRO DCERU

Rubriky:

Další z rubriky

Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB1223 COVER Předplatné časopisu ↗

AKCE A UDÁLOSTI

Od 2.10. do 17.12.
Co podniknout v listopadu

Nejnovější články

13174719 13174725 kopie
Číst článek
30. 11. 2023

Vánoce přicházejí

Dům v Horním Švábsku, kde žije fotografka a blogerka Christel Harnischová s milovaným manželem, je jako plátno, které se stále přemalovává. A zvlášť výrazně o Vánocích.

Interiéry Bydlení
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
CZECH INTERIOR AWARD LOGO 2024
Číst článek
26. 11. 2023

CZECH INTERIOR AWARD

Máte interiér navržený od interiérového designéra nebo architekta a toužíte ho ukázat světu? V tom případě zpozorněte, protože právě začal první ročník jediného výhradně českého ocenění v oblasti interiérového designu.

Soutěže
Barevná inspirace
Číst článek
24. 11. 2023

Barvy Vánoc

Bez červené a zelené to určitě nepůjde, ale i jejich paleta je velmi bohatá! Zkuste volit odstíny, které v sobě mají ještě nádech slavnostních okamžiků. Inspirujte se například portským vínem a elegantní barvou voňavých jedlových větviček.

Dekor & DIY
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Akční dvojčata Max a Magnus
Číst článek
20. 11. 2023

Pokoj pro dva školáky

Nastal čas, kdy naši synové, skoro sedmiletá dvojčata Max a Magnus, nastoupili do první třídy a my jsme museli adaptovat jejich dětský pokoj na novou životní etapu. Text a realizace: Petr Šlejmar

Interiéry Proměny
Shutterstock 2348608561 kopie
Číst článek
19. 11. 2023

5 pravidel peněz ve vztahu

Společným soužitím by se vaše finanční situace měla zlepšovat. Nastavte si model nakládání s penězi tak, aby vyhovoval oběma, a nebojte se ho při změně situace upravit.

Poradna
Barevná inspirace
Číst článek
15. 11. 2023

Barva, vůně i chuť kořeněných dýní

Na dýně různých tvarů a odstínů natrefíte v této době úplně všude. Jak na vás působí? Jestli vám také zlepšují náladu, inspirujte se jejich barvou i doma. Kdyby vám chybělo trochu žluté, okořeňte svůj interiér špetkou kari.

Dekor & DIY
Horusický autor V Chochola kopie
Číst článek
13. 11. 2023

Černobílá klasika

Za tvorbou Václava Chocholy a Zdenka Seydla se vydejte na jih, k rybníkům, do Třeboně!

Akce a události
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty