← Zpět na Recepty
Požehnané svátky

Požehnané svátky

Nejdůležitější křesťanské svátky jsou oslavou zrození i příchodu jara. Jak lépe si je užít než s dobrým jídlem?

Připravili jsme pro vás několik receptů, které vaše Velikonoce pozdvihnou do gurmánského nebe.

Pro škaredou středu

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Slaný koláč s chřestem a kozím sýrem

Na těsto:

  • 365 g polohrubé mouky
  • 125 g žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje vetší špetka soli

Na obložení:

  • svazek zeleného chřestu
  • 100 g hrášku
  • 100 g kozího sýra
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Připravte si kvásek tak, že do větší sklenice vsypete droždí, lžíci hladké mouky, lžíci cukru, do poloviny zalijete vlažnou vodou a necháte na teplém místě vzejít. Ve větší míse smíchejte obě mouky a sůl, udělejte důlek a vlijte kvásek, vodu s olejem a zpracujte na hladké těsto. Přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě, nebo až zdvojnásobí svůj objem.

Chřest opláchněte a odlomte zdřevnatělé konce. Troubu předehřejte na 230 °C. Pracovní plochu si pomoučněte a zpracujte nakynuté těsto, aby se nelepilo. Poté rozdělte na šest dílů a každý rozválejte na co nejtenčí oválnou placku. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj placku, těsto potřete zakysanou smetanou, obložte chřestem a hráškem, zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem a osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut do křupava a do zlatohněda.

O Škaredé středě má jídlo vypadat nepovedeně. Na Zelený čtvrtek se jí zelené. Na Velký pátek si dejte rybu nebo něco lehkého. O Bílé sobotě se pečou mazance, v neděli na Boží hod zase buchty a beránek a jí se kůzlečí nebo jehněčí. Velikonoční pondělí je ve znamení vajec.

V barvě zeleného čtvrtka

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Hrášková polévka

  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 menší šalotka
  • 2 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lístky bazalky
  • sůl, pepř
  • 300–500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pažitka, hrášek a ředkvička na servírování

Postup:

Na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět šalotku, přidejte propasírovaný česnek a lístky bazalky, které se jemně rozvoní. Do základu přidejte brambory nakrájené na malé kostičky a hrášek, podlijte vývarem (300 ml) a vařte doměkka. Tyčovým mixérem nebo blenderem rozmixujte dohladka. Rozřeďte smetanou a zbylým vývarem na požadovanou konzistenci a ještě 2 minuty vařte. Před servírováním můžete hráškový krém ještě propasírovat přes jemné sítko, abyste odstranili nerozmixované zbytky slupek. Dozdobte pažitkou, hráškem a ředkvičkou a podávejte.

Kraslice
Vejce jsou symbolem plodnosti a znovuzrození. Jejich skořápky se ale zdobily dávno před křesťanstvím, dokonce už v pravěku!

Nadívaná křepelka

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Nadívaná křepelka s gratinovanými brambory

  • 2 křepelky
  • máslo, sůl, pepř
  • 2 starší rohlíky nebo jiné pečivo
  • 125 ml smetany
  • 100 g slaniny
  • hrst petrželové natě a pažitky
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • 6 brambor
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • parmazán

Postup:

Brambory očistěte a nakrájejte na tenké plátky, které naskládejte do zapékací misky. Smetanu ochuťte solí, pepřem a česnekem a zalijte jí brambory. Posypte vrstvou parmazánu a pecte na 170 °C asi 40 minut. Na nádivku nakrájejte rohlíky na malé kostičky a zalijte je smetanou. Na másle opražte cibuli a slaninu, nechte chvíli vychladnout a přidejte do nádivky spolu s vejcem a bylinkami. Osolte, opepřete a pořádně prohněťte. Vykostěné křepelky osolte a každou naplňte nádivkou. Křepelky se nemusí nijak vázat, jen je pořádně zabalte. Na každou dejte plátek másla a pečte na 200 °C asi 20 minut.

Vajíčková koleda 

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Plněná vejce

  • 4 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 40 g lučiny
  • 30 g změklého másla
  • vetší špetka pálivé papriky
  • sůl, pepř
  • řepné výhonky nebo jiné
    bylinky na dozdobení

Postup:

Vajíčka vařte 10 minut natvrdo. Nechte je vychladnout a pak je oloupejte. Vejce rozpulte, vyjměte žloutek a přidejte je do misky k hořčici, máslu, lučině a zakysané smetaně. Dochuťte solí, pepřem a pálivou paprikou a rozmixujte dohladka. Zdobicí sáček naplňte žloutkovým krémem a naplňte jím bílky. Dozdobte řepnými výhonky a před podáváním nechte vychladit v lednici.

Tradice
V době půstu se vejce jíst nesměla, proto se lidé těšívali, že si je o Velikonocích budou moci znovu dát. Dnes se připravují na mnoho způsobů. Plněná jsou skvělá!

Na nedělní stůl

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Mrkvový dort

Na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g jemných vloček
  • ½ kypřícího prášku
  • 1 lžíce skořice
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • vetší špetka muškátového oříšku
  • 2 žloutky
  • 4 bílky
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 g mrkve

Na krém:

  • 500 g lučiny asi
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťáva a kůra z půlky pomeranče
  • vlašské ořechy na dozdobení

Postup:

Z bílku vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte olej. přidejte všechny suché ingredience a mrkev nastrouhanou na jemno a promíchejte. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte a vyložte pečícím  papírem. Vlijte těsto a pečte
na 170 °C asi hodinu. Špejlí vyzkoušejte, jestli je korpus už upečený.

Na krém vyšlehejte lučinu s moučkovým cukrem, pomerančovou kůrou a šťávou. Tu přidávejte postupně, abyste krém příliš nenaředili. Vychladlý korpus rozřežte na 4 díly. Složte dort a na závěr dozdobte vlašskými ořechy.

Rubriky:

Další z rubriky

Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB1223 COVER Předplatné časopisu ↗

AKCE A UDÁLOSTI

Od 2.10. do 17.12.
Co podniknout v listopadu

Nejnovější články

13174719 13174725 kopie
Číst článek
30. 11. 2023

Vánoce přicházejí

Dům v Horním Švábsku, kde žije fotografka a blogerka Christel Harnischová s milovaným manželem, je jako plátno, které se stále přemalovává. A zvlášť výrazně o Vánocích.

Interiéry Bydlení
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
CZECH INTERIOR AWARD LOGO 2024
Číst článek
26. 11. 2023

CZECH INTERIOR AWARD

Máte interiér navržený od interiérového designéra nebo architekta a toužíte ho ukázat světu? V tom případě zpozorněte, protože právě začal první ročník jediného výhradně českého ocenění v oblasti interiérového designu.

Soutěže
Barevná inspirace
Číst článek
24. 11. 2023

Barvy Vánoc

Bez červené a zelené to určitě nepůjde, ale i jejich paleta je velmi bohatá! Zkuste volit odstíny, které v sobě mají ještě nádech slavnostních okamžiků. Inspirujte se například portským vínem a elegantní barvou voňavých jedlových větviček.

Dekor & DIY
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Akční dvojčata Max a Magnus
Číst článek
20. 11. 2023

Pokoj pro dva školáky

Nastal čas, kdy naši synové, skoro sedmiletá dvojčata Max a Magnus, nastoupili do první třídy a my jsme museli adaptovat jejich dětský pokoj na novou životní etapu. Text a realizace: Petr Šlejmar

Interiéry Proměny
Shutterstock 2348608561 kopie
Číst článek
19. 11. 2023

5 pravidel peněz ve vztahu

Společným soužitím by se vaše finanční situace měla zlepšovat. Nastavte si model nakládání s penězi tak, aby vyhovoval oběma, a nebojte se ho při změně situace upravit.

Poradna
Barevná inspirace
Číst článek
15. 11. 2023

Barva, vůně i chuť kořeněných dýní

Na dýně různých tvarů a odstínů natrefíte v této době úplně všude. Jak na vás působí? Jestli vám také zlepšují náladu, inspirujte se jejich barvou i doma. Kdyby vám chybělo trochu žluté, okořeňte svůj interiér špetkou kari.

Dekor & DIY
Horusický autor V Chochola kopie
Číst článek
13. 11. 2023

Černobílá klasika

Za tvorbou Václava Chocholy a Zdenka Seydla se vydejte na jih, k rybníkům, do Třeboně!

Akce a události
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty