← Zpět na Recepty
Požehnané svátky

Požehnané svátky

Nejdůležitější křesťanské svátky jsou oslavou zrození i příchodu jara. Jak lépe si je užít než s dobrým jídlem?

Připravili jsme pro vás několik receptů, které vaše Velikonoce pozdvihnou do gurmánského nebe.

Pro škaredou středu

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Slaný koláč s chřestem a kozím sýrem

Na těsto:

  • 365 g polohrubé mouky
  • 125 g žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje vetší špetka soli

Na obložení:

  • svazek zeleného chřestu
  • 100 g hrášku
  • 100 g kozího sýra
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Připravte si kvásek tak, že do větší sklenice vsypete droždí, lžíci hladké mouky, lžíci cukru, do poloviny zalijete vlažnou vodou a necháte na teplém místě vzejít. Ve větší míse smíchejte obě mouky a sůl, udělejte důlek a vlijte kvásek, vodu s olejem a zpracujte na hladké těsto. Přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě, nebo až zdvojnásobí svůj objem.

Chřest opláchněte a odlomte zdřevnatělé konce. Troubu předehřejte na 230 °C. Pracovní plochu si pomoučněte a zpracujte nakynuté těsto, aby se nelepilo. Poté rozdělte na šest dílů a každý rozválejte na co nejtenčí oválnou placku. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj placku, těsto potřete zakysanou smetanou, obložte chřestem a hráškem, zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem a osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut do křupava a do zlatohněda.

O Škaredé středě má jídlo vypadat nepovedeně. Na Zelený čtvrtek se jí zelené. Na Velký pátek si dejte rybu nebo něco lehkého. O Bílé sobotě se pečou mazance, v neděli na Boží hod zase buchty a beránek a jí se kůzlečí nebo jehněčí. Velikonoční pondělí je ve znamení vajec.

V barvě zeleného čtvrtka

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Hrášková polévka

  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 menší šalotka
  • 2 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lístky bazalky
  • sůl, pepř
  • 300–500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pažitka, hrášek a ředkvička na servírování

Postup:

Na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět šalotku, přidejte propasírovaný česnek a lístky bazalky, které se jemně rozvoní. Do základu přidejte brambory nakrájené na malé kostičky a hrášek, podlijte vývarem (300 ml) a vařte doměkka. Tyčovým mixérem nebo blenderem rozmixujte dohladka. Rozřeďte smetanou a zbylým vývarem na požadovanou konzistenci a ještě 2 minuty vařte. Před servírováním můžete hráškový krém ještě propasírovat přes jemné sítko, abyste odstranili nerozmixované zbytky slupek. Dozdobte pažitkou, hráškem a ředkvičkou a podávejte.

Kraslice
Vejce jsou symbolem plodnosti a znovuzrození. Jejich skořápky se ale zdobily dávno před křesťanstvím, dokonce už v pravěku!

Nadívaná křepelka

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Nadívaná křepelka s gratinovanými brambory

  • 2 křepelky
  • máslo, sůl, pepř
  • 2 starší rohlíky nebo jiné pečivo
  • 125 ml smetany
  • 100 g slaniny
  • hrst petrželové natě a pažitky
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • 6 brambor
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • parmazán

Postup:

Brambory očistěte a nakrájejte na tenké plátky, které naskládejte do zapékací misky. Smetanu ochuťte solí, pepřem a česnekem a zalijte jí brambory. Posypte vrstvou parmazánu a pecte na 170 °C asi 40 minut. Na nádivku nakrájejte rohlíky na malé kostičky a zalijte je smetanou. Na másle opražte cibuli a slaninu, nechte chvíli vychladnout a přidejte do nádivky spolu s vejcem a bylinkami. Osolte, opepřete a pořádně prohněťte. Vykostěné křepelky osolte a každou naplňte nádivkou. Křepelky se nemusí nijak vázat, jen je pořádně zabalte. Na každou dejte plátek másla a pečte na 200 °C asi 20 minut.

Vajíčková koleda 

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Plněná vejce

  • 4 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 40 g lučiny
  • 30 g změklého másla
  • vetší špetka pálivé papriky
  • sůl, pepř
  • řepné výhonky nebo jiné
    bylinky na dozdobení

Postup:

Vajíčka vařte 10 minut natvrdo. Nechte je vychladnout a pak je oloupejte. Vejce rozpulte, vyjměte žloutek a přidejte je do misky k hořčici, máslu, lučině a zakysané smetaně. Dochuťte solí, pepřem a pálivou paprikou a rozmixujte dohladka. Zdobicí sáček naplňte žloutkovým krémem a naplňte jím bílky. Dozdobte řepnými výhonky a před podáváním nechte vychladit v lednici.

Tradice
V době půstu se vejce jíst nesměla, proto se lidé těšívali, že si je o Velikonocích budou moci znovu dát. Dnes se připravují na mnoho způsobů. Plněná jsou skvělá!

Na nedělní stůl

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Mrkvový dort

Na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g jemných vloček
  • ½ kypřícího prášku
  • 1 lžíce skořice
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • vetší špetka muškátového oříšku
  • 2 žloutky
  • 4 bílky
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 g mrkve

Na krém:

  • 500 g lučiny asi
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťáva a kůra z půlky pomeranče
  • vlašské ořechy na dozdobení

Postup:

Z bílku vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte olej. přidejte všechny suché ingredience a mrkev nastrouhanou na jemno a promíchejte. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte a vyložte pečícím  papírem. Vlijte těsto a pečte
na 170 °C asi hodinu. Špejlí vyzkoušejte, jestli je korpus už upečený.

Na krém vyšlehejte lučinu s moučkovým cukrem, pomerančovou kůrou a šťávou. Tu přidávejte postupně, abyste krém příliš nenaředili. Vychladlý korpus rozřežte na 4 díly. Složte dort a na závěr dozdobte vlašskými ořechy.

Rubriky:

Další z rubriky

Co muži milují? Přece grilování!
Číst článek
19. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Co muži milují? Přece grilování!

Sezona je v plném proudu a možná jste už přišli na to, že váš gril má nejlepší léta za sebou. Vybrat si můžete jak velký zahradní, tak malý stolní gri...

Obsah časopisu NPB Zahrada
Sejdeme se na terase
Číst článek
07. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Sejdeme se na terase

Už víte, jak to u vás doma letos bude? Jestli při nejbližší příležitosti vyházíte ven zahradní nábytek a tuny polštářů, tak není co řešit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Bydlet jako CESTOVATEL
Číst článek
05. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Bydlet jako CESTOVATEL

Při rekapitulaci všech funkcí této předsíně jsme si chvilku lámali hlavu, jak tomu dát nějaký řád a styl. Nakonec nám pomohla záliba rodiny v cestování. Drželi jsme se prostě mapy a lana!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 1. řada Bydlet jako
Bydlení mezi kopci
Číst článek
29. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 6 min

Bydlení mezi kopci

I interiér nového domu si můžete vymazlit tak, že bude působit zabydleně. Manželé Ivana a Artur zvolili moderní styl, ale přitom se jim podařilo najít důstojné místo i pro hezký starý nábytek po předcích.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Chladivé kapky
Číst článek
23. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chladivé kapky

Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku.

Obsah časopisu NPB Recepty
Zahradní nomádi
Číst článek
22. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Zahradní nomádi

Zářivé slunce, barvy orientu, inspirace folklórními vzory a k tomu nevázaná radost ze života. To všechno bude vaší zahradě slušet stejně jako vám!

Obsah časopisu NPB Interiéry
Městská džungle
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Městská džungle

Citlivě provedená rekonstrukce dvoupokojového bytu v malebné části staré Prahy zvětšila prostor nejen opticky, centimetry navíc mu přidala i v reálu. ...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Nápady do slunce a do deště
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Nápady do slunce a do deště

Nemusíte se bát, že se vám váš zahradní nábytek během pár sezón zničí. Tyto kousky něco vydrží!

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Ochrana majetku během dovolené
Číst článek
10. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ochrana majetku během dovolené

Preventivní opatření nejsou složitá - je ale důležité, aby v případě škody pojišťovna uznala, že jste je skutečně udělali.

Obsah časopisu NPB Poradna
Naložte se do léta
Číst článek
08. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 7 min

Naložte se do léta

Okurková sezóna? My říkáme ano! Na pár týdnů přesuňte pozornost od pracovních projektů k domácím. Vrátí se vám to.

Obsah časopisu NPB Zahrada

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

KD3 25 Předplatné časopisu ↗
Táborská setkání
Czech design week
Hradec Designlove
Zámek Bechyně - HUMANITY - Lidskost v umění

Nejnovější články

Co muži milují? Přece grilování!
Číst článek
19. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Co muži milují? Přece grilování!

Sezona je v plném proudu a možná jste už přišli na to, že váš gril má nejlepší léta za sebou. Vybrat si můžete jak velký zahradní, tak malý stolní gri...

Obsah časopisu NPB Zahrada
Sejdeme se na terase
Číst článek
07. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Sejdeme se na terase

Už víte, jak to u vás doma letos bude? Jestli při nejbližší příležitosti vyházíte ven zahradní nábytek a tuny polštářů, tak není co řešit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Bydlet jako CESTOVATEL
Číst článek
05. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Bydlet jako CESTOVATEL

Při rekapitulaci všech funkcí této předsíně jsme si chvilku lámali hlavu, jak tomu dát nějaký řád a styl. Nakonec nám pomohla záliba rodiny v cestování. Drželi jsme se prostě mapy a lana!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 1. řada Bydlet jako
Bydlení mezi kopci
Číst článek
29. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 6 min

Bydlení mezi kopci

I interiér nového domu si můžete vymazlit tak, že bude působit zabydleně. Manželé Ivana a Artur zvolili moderní styl, ale přitom se jim podařilo najít důstojné místo i pro hezký starý nábytek po předcích.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Chladivé kapky
Číst článek
23. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chladivé kapky

Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku.

Obsah časopisu NPB Recepty
Zahradní nomádi
Číst článek
22. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Zahradní nomádi

Zářivé slunce, barvy orientu, inspirace folklórními vzory a k tomu nevázaná radost ze života. To všechno bude vaší zahradě slušet stejně jako vám!

Obsah časopisu NPB Interiéry
Městská džungle
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Městská džungle

Citlivě provedená rekonstrukce dvoupokojového bytu v malebné části staré Prahy zvětšila prostor nejen opticky, centimetry navíc mu přidala i v reálu. ...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Nápady do slunce a do deště
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Nápady do slunce a do deště

Nemusíte se bát, že se vám váš zahradní nábytek během pár sezón zničí. Tyto kousky něco vydrží!

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Ochrana majetku během dovolené
Číst článek
10. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ochrana majetku během dovolené

Preventivní opatření nejsou složitá - je ale důležité, aby v případě škody pojišťovna uznala, že jste je skutečně udělali.

Obsah časopisu NPB Poradna
Naložte se do léta
Číst článek
08. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 7 min

Naložte se do léta

Okurková sezóna? My říkáme ano! Na pár týdnů přesuňte pozornost od pracovních projektů k domácím. Vrátí se vám to.

Obsah časopisu NPB Zahrada