← Zpět na Recepty
DSC0532

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Nádobí Míša odlévá do sádrových forem, aby mohla regulovat tloušťku střepu. „Hledám tvar, obraz, který mě zaujme, překvapí, který v jistou chvíli vidím a chci zaznamenat, objevit i pro druhé. Vytvářím nádobí zdobené dekorem, jako jsou tečky, čárky, kytky, barevné plochy, obrázky zvířat, rostlin, charakteristické svou rozmanitostí. Důležitou částí práce je pro mě ale propojení náhody, vzniklého tvaru, skvrny. Můžu ji dokreslit, objevit něco ukrytého, ale zároveň nechat volnou interpretaci divákovi, který si svým vlastním díváním něco najde nebo nenajde a tak rozehraje svou představivost.

Michaela Kovalčiková Michaela Kovalčiková
Michaela Kovalčiková
„VYRÁBÍM TAKÉ ŠPERKY. NÁUŠNICE, PRSTÝNKY, KORÁLE, NÁRAMKY. ŠKÁLA JE OBROVSKÁ – OD MATNÝCH KOUSKŮ, BÍLÝCH, BAREVNÝCH, AŽ PO OPRAVDU HODNĚ LESKLÉ, VELKÉ A VÝRAZNÉ. RÁDA JE SAMA NOSÍM, TAKŽE SE SNAŽÍM JE DĚLAT CO NEJLEHČÍ A NEJPŘÍJEMNĚJŠÍ.“

DÝŇOVÉ ŠPAGETY

Špagety z dobře upečené špagetové dýně jsou parádně křupavé, prostě na skus. Chutnají ve vegetariánské verzi se sýrem, ale můžete k nim připravit i hovězí ragú.

Dýňové špagety Dýňové špagety
Dýňové špagety

DÝŇOVÉ ŠPAGETY

Čas na přípravu: 40 minut
Množství: 4 porce

2 menší špagetové dýně
3 lžíce extra panenského olivového oleje
hrst vlašských ořechů
hrst listové petržele
20 g parmazánu
120 g gorgonzoly (nebo jiného sýra s modrou či zelenou plísní)
sůl a pepř

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýně rozřízněte na poloviny. Vydlabejte semena. Očištěné dýně pak potřete olejem. Položte řezy dolů na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 30 minut, až budou na pomačkání téměř měkké.
2.
Mezitím na pánvi opečte nasucho ořechy a překrájejte je.
3.
Listovou petržel nakrájejte a parmazán nastrouhejte.
4. Z pečené dýně vidličkou vydlabejte dužinu, sama se rozdělí na tenké špagety. Rozdělte je na talíře. Lehce osolte a opepřete. Na každou porci přidejte kus gorgonzoly. Posypte petrželí, parmazánem a ořechy a ještě trochu pokapejte olejem.
Tip:
Pokud budete mít po ruce šalvěj, určitě vyzkoušejte verzi s listy šalvěje opečenými dokřupava na másle.

PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU

Mramorová dýně, kterou jsme na tohle báječné jídlo použili, má šedozelenou slupku a sytě oranžovou, neskutečně chutnou dužinu. Nejedlou slupku po upečení můžete odstranit nebo jako my nechat zahrát v atraktivním vzhledu jídla.

Pečená dýně s cizrnou a quinoou Pečená dýně s cizrnou a quinoou
Pečená dýně s cizrnou a quinoou

PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU 

Čas na přípravu: 45 minut + namáčení
Množství: 4 porce

150 g suché cizrny
4 lžíce panenského olivového oleje
1/4 lžicky sody
100 g quinoy
1 mramorová dýně
8 stroužků česneku
1 větší červená cibule
1/2 lžíce bílého vinného octa
1 lžicka hnědého cukru
velká hrst listové petržele
120 g sýra feta
citron
sůl a pepř

1. Den předem namočte cizrnu do studené vody. Druhý den vodu slijte a cizrnu nechte okapat. V hrnci zahřejte lžíci oleje. Vsypte cizrnu a lehce ji opečte. Pak přidejte sodu. Zalijte větším množstvím vody a vařte doměkka.
2. Quinou v sítu propláchněte horkou vodou. Pak ji v menším kastrolu zalijte vodou a vařte doměkka.
3. Dýni nakrájejte na měsíčky. Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte neoloupané stroužky česneku. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Přidejte ji k dýni a společně pečte dalších 10 minut, až bude dýně měkká.
4. Uvařenou cizrnu slijte. Quinou sceďte a promíchejte s cizrnou. Zbylý olivový olej rozmíchejte s vinným octem a cukrem. Dresinkem ochuťte cizrnu s quinoou a promíchejte ji s nadrobno nakrájenou listovou petrželí a rozdrobeným sýrem feta. Servírujte s pečenou dýní, cibulí a česnekem. Dochuťte citronovou štávou.

DÝŇOVÉ PÁJE 

Stačí si jen trochu pohrát s provázkem – a tyhle slané koláčky ve tvaru minidýní jsou na světě. Můžete je třeba připravit na podzimní party. Pro děti jen místo pikantního choriza dejte radši kousek šunky nebo sýra.

Dýňové páje Dýňové páje
Dýňové páje

DÝŇOVÉ PÁJE

Čas na přípravu: 40 minut + pečení dýně
Množství: 12–16 kousků

2 (2x280 g) chlazená těsta na pizzu
150 g salámu chorizo
1 vejce
větvičky rozmarýnu a bobkového listu
pikantní omáčka na servírování

DÝŇOVÁ NÁPLŇ:
1 malá dýně hokkaido
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule
1 lžicka hnědého cukru

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni potřete olejem. Položte na plech, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte asi lžíci oleje. Vsypte nakrájenou cibuli. Osolte a na mírném ohni restujte doměkka. Pak ji lehce posypte cukrem a nechte
zkaramelizovat.
2. Pečenou dýni zbavte slupky a semen. Dužinu rozmačkejte vidličkou a promíchejte s karamelizovanou cibulí. Podle chuti osolte a nechte vychladnout.
3. Z chlazeného těsta na pizzu vykrájejte kolečka. Velikost zvolte podle toho, jak velké chcete dýně mít, nebo udělejte kolečka stejně velká jako chorizo. Na každý kus těsta položte plátek choriza a lžicku dýňové náplně. Těsto pečlivě uzavřete. Kuličky omotejte provázkem tak, aby vzniklo žebrování jako na dýni, a položte spojem dolů na plech vyložený papírem. Povrch těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
4.
Nechte vychladnout. Odmotejte provázky a do středu zapíchejte větvičky rozmarýnu nebo bobkového listu.

DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM

Jsou jemné a vydrží dlouho jako čerstvě upečené. Díky voňavému koření chutnají trochu jako perníčky a díky čokoládě zase jako malé dortíky. A to cappuccino, to je vážně úlet, co už dlouho frčí na podzim v kavárnách.

Dýňové cookies a dýňové cappuccino Dýňové cookies a dýňové cappuccino
Dýňové cookies a dýňové cappuccino

DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM

Čas na přípravu: 55 minut
Množství: asi 24 kousků

COOKIES:
110 g másla
130 g třtinového cukru
1 vejce
125 g dýňového pyré
150 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžicka perníkového koření
150 g tmavé čokolády
50 g mini marshmallownu

CAPPUCCINO:
4 lžičky dýňového pyré
1 lžička perníkového koření
2 lžičky hnědého cukru
4 espresa 
plnotučné mléko
nasekaná čokoláda

1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidejte vejce a šlehejte další 3–4 minuty. Do hotové směsi vmíchejte dýňové pyré a postupně zapracujte prosátou mouku promíchanou se sodou a perníkovým kořením. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.
2. Na dva plechy vyložené pečicím papírem tvořte z těsta lžičkou menší hrudky. Na povrch rozdělte marshmallowny a trochu je do těsta vmáčkněte. Naplněné plechy vložte do trouby vyhřáté na 170 °C program horký vzduch a pečte asi 15 minut. Hotové sušenky nechte zchladnout na mřížce.
3.
Na cappuccino dejte do každého hrnku na dno trochu ohřátého dýňového pyré a posypte ho špetkou perníkového koření a cukrem. Opatrně zalijte espresem. Mléko ohřejte a vyšlehejte do husté pěny. Rozdělte ji do hrnku s kávou a posypte kořením a čokoládou.
Tip:
Na pyré kousky dýně vařte nad párou asi 30 minut. Po vychladnutí je rozmixujte v robotu.

Rubriky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0324 Předplatné časopisu ↗
Opamuurikka

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

Bond in Motion 01 foto Havas Prague TOP 10

Soutěž s Jamesem Bondem
K právě probíhající výstavě Bond in Motion na pražském Výstavišti v Holešovicích, pro vás máme soutěž o tři rodinné vstupenky na tuto unikátní podívanou. Do 1. dubna si na výstavě můžete prohlédnout nejen vozy agenta 007, ale i spoustu dalších “neautomobilových” předmětů. Více o výstavě se dočtete zde: www.bondinmotion.cz OTÁZKA: NAPIŠTE NÁM ALESPOŇ TŘI ZNAČKY VOZŮ, KTERÉ SE KDY VE FILMECH O AGENTOVI 007 OBJEVILY. SVÉ ODPOVĚDI NÁM POŠLETE NA MAIL: REDAKCE@NOVEPROMENYBYDLENI.CZ DO 7.3.2024 TŘI ŠŤASTNÉ VÝHERCE VYLOSUJEME V PÁTEK 8.3.2024

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Nejnovější články

DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

V Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

8. řada Bydlet jako
Le Bon Brno fullress 1 kopie
Číst článek
15. 02. 2024

Bydlení v továrně

Příběh světlého loftu s velkými industriálními okny, který vznikl v bývalé textilní fabrice, inspiruje a fascinuje zároveň.

Interiéry Bydlení
Duradecor ultramatt 2
Číst článek
15. 02. 2024

Co je trendy v interiérových dveřích? Minimalistický design a šedé odstíny.

Nedílnou součástí kvalitních dveří je nejen atraktivní design, ale měly by mít také další užitečné prvky. Například moderní a odolný povrch.

Interiéry Bydlení
ROWENTA XS75s
Číst článek
29. 01. 2024

Jarní úklid: Čas na novou energii!

Jarní úklid je spojen s novým začátkem a svěží energií. Na několik měsíců zamáváte zimní náladě a vpustíte si domů více optimistických slunečních paprsků. Ty potěší zejména duši, ale oko někdy vyděsí – umí poodhalit víc, než byste si přáli.

Interiéry Bydlení
DSC2107 kopie
Číst článek
23. 01. 2024

Poháry plné lásky

Zabořte lžičky do sladkých krémů, zažehněte oheň citů. Nyní se poháry plní těmi nejsladšími dobrotami a my jsme je naservírovali do porcelánových kalichů a talířků Matěje Polácha.

Poradna Řemeslo
Veba povlečení
Číst článek
22. 01. 2024

VEBA - český textilní výrobce s dlouholetou tradicí

Historie společnosti VEBA navazuje na více než stošedesátiletou tradici průmyslové textilní výroby ve východních Čechách. Dlouholeté zkušenosti, technickou i technologickou vyspělost a „řemeslný um“ promítá do všech svých produktů.

Interiéry Bydlení
Saunování
Číst článek
18. 01. 2024

Péče při saunování

O samotném saunování víme mnohé, ale víte co si vzít sebou? A víte, jaká saunová kosmetika by ve vaší kosmetické taštičce neměla chybět?

Poradna
10 A8697 02 Peter Fabo 1 kopie
Číst článek
10. 01. 2024

Nové vrstvy a detaily

Rekonstrukce prvorepublikového bytu pracuje s tradičním rozvržením místností. K noblesní atmosféře přispívá dialog mezi historií a současnými vloženými barevnými bloky, definujícími jednotlivé pokoje.

Interiéry Bydlení
Tyčový vysavač Electrolux EW81U3DB
Číst článek
05. 01. 2024

Dokonale čisto jedním tahem

Perfektně čistá podlaha za pár minut, bez kontaktu se špinavou vodou a s pomocí jediného spotřebiče? Žádný problém! Díky tyčovému vysavači Electrolux 800 Wet&Dry nebudete muset řešit nedostatek času nebo vůle k vysávání a následnému vytírání.

Test