← Zpět na Recepty
Podzimní dobroty

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Brilantní ilustrátor Michal Bačák je jedním z kmenových designérů galerie Křehký. Je autorem dekorů oblíbené Chudé sady, která hravě představuje poetiku dětského světa. Navrhl také trojici ručně malovaných keramických mís Folk inspirovaných habánskou keramikou i objevitelskými cestami minulosti. Takřka každoročně se úspěšná spolupráce Křehký–Bačák
rozšiřuje o nový produkt. Tím zatím posledním je nová edice Chudé sady, pro kterou byla inspirací archeologie.

KANEC NA KLACKU SE ŠÍPKOVOU A NAKLÁDANÝMI KOŘÍNKY

To nejjemnější maso z kance si můžete upéct na klacku jako v době kamenné. Omáčka z plodů přírody ho skvěle doladí. Co to vyčuhuje z misky? Pampeliškové kořeny naložené v kyselém láku. Jsou vynikající, jak věděli už pralidé. Přidat můžete i nakyselo naloženou zeleninu, pečené brambory nebo to, co máte ve spíži.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

KANEC NA KLACKU SE ŠÍPKOVOU A KOŘENY

Čas na přípravu: 60 minut
Množství: 4 porce

600 g kančích medailonků
200 ml červeného vína
50 ml oleje
1 lžička lístků tymiánu
1/2 lžičky sušeného česneku
200 g plátků vepřové slaniny
2 lžíce řepkového oleje
4 stroužky česneku větvičky tymiánu

OMÁČKA:
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce přepuštěněho másla
1/2 lžíce hnědého cukru
pár kuliček celého pepře, nového koření a jalovce
1 lžíce rajčatového protlaku
200 g šípkového džemu
200 ml vývaru (zeleninový)
1 citron
sůl
čerstvě mletý černý pepř

1. Medailonky nakrájené na plátky lehce naklepejte. Do misky dejte víno, olej, lístky tymiánu a sušený česnek. Marinádou obalte maso a nechte asi 30 minut rozležet.
2. Připravte si omáčku. Oloupanou cibuli a mrkev nakrájejte nadrobno. V kastrole na přepuštěném másle společně restujte do tmavě zlatavé barvy, pak zasypte cukrem a restujte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Přidejte koření, po chvilce protlak a opět chvilku restujte. Pak zarestujte džem. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Omáčku propasírujte přes sítko, dochuťte citronovou šťávou a solí a udržujte teplou.
3. Namarinované plátky masa osolte a opepřete. Položte na ně plátky slaniny, stočte je do roládek a napíchejte na grilovací jehly nebo špejle. V pánvi zahřejte olej, vložte do něj dlaní rozmáčknuté stroužky česneku a snítky tymiánu. Až se rozvoní, vložte roládky na jehlách a opékejte je na středním plameni ze všech stran asi 5 minut. Déle není potřeba, protože maso je jemné. Servírujte s teplou šípkovou omáčkou.

ZELENINOVÉ KROKETY

Fantastické jídlo ze zeleniny, kterou si vypěstujete na zahrádce, stejně jako to dělají ilustrované postavičky na talíři. Ani vám nebude chybět maso, protože kořenová zelenina má po opečení výraznou navinulou chuť. Na ozdobu opečená nať z mrkve vás překvapí svou křehkostí.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

ZELENINOVÉ KROKETY

Čas na přípravu: 30 minut + vaření a pečení
Množství: 2–4 porce

400 g mrkve
400 g kořenové petržele
300 g celeru
2 lžíce řepkového oleje
2 fialové mrkve
citronová šťáva
2 snítky tymiánu
2 snítky petrželky
50 g strouhaného sýra
50 g mletých mandlí nebo lískových oříšků

DRESINK:
120 g polotučného tvarohu
50 ml podmáslí
sůl
čerstvě mletý černý pepř

1. Mrkev, petržel a celer oškrábejte a nakrájejte na větší kusy. Vložte je do vroucí osolené vody, vařte asi 20 minut, téměř doměkka. Pak zeleninu sceďte. Rozložte na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 20 minut, aby zelenina získala zlatavou barvu.
2. Mezitím škrabkou nakrouhejte z fialové mrkve plátky. Ovařte je v osolené vodě doměkka a zchlaďte v ledové vodě. Pak plátky mrkve sceďte a ochuťte citronovou šťávou.
3. Pečenou zeleninu dejte do mísy. Odrhněte k ní lístky tymiánu a přidejte najemno nakrájenou petrželku. Zeleninu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Promíchejte s nastrouhaným sýrem. Ze směsi lžící odebírejte kousky a tvarujte krokety. Obalujte je v mletých oříšcích a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte i pár kousků natě z mrkve. Vložte zpět do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.
4. Na dresink vyšlehejte tvaroh s podmáslím, špetkou soli a pepře. Upečené krokety servírujte s citronem, namarinovanou fialovou mrkví a dresinkem.

DONUTY Z TROUBY

Jsou jako záchranné kruhy pro plavce na ilustracích. Ve skutečnosti jsou to sladké bonusy za sportovní výkony.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

DONUTY Z TROUBY

Čas na přípravu: 55 minut + kynutí
Množství: 18 kousků

400 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
100 g moučkového cukru
špetka soli
100 ml vlažného mléka
200 ml podmáslí
2 vejce
50 ml rostlinného oleje

POLEVY:
200 g moučkoVého cukru
3 lžíce citronové šťávy
černé kakao na posypání
čokoládová poleva
mořská sůl

1. Mouku prosejte do mísy. Do středu udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte lžící cukru a zalijte vlažným mlékem. Lehce ve středu promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.
2. Přisypte zbylý cukr se solí. Podmáslí rozmíchejte s vejci a přilijte. Lehce propracujte. Přilijte olej a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho a nechte kynout 60 minut v teple.
3. Nakynuté těsto propracujte a rozdělte na 18 dílů. Z každého vyválejte pramen, stočte ho do kolečka a konce k sobě připevněte. Kolečka rozložte na plech vyložený papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Pak donuty nechte úplně vychladnout.
4. Na cukrovou polevu moučkový cukr prosejte přes jemné sítko. Přidejte citronovou šťávu a šlehejte ručním šlehačem, až vznikne hladká bílá poleva. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji teplou vodou. Polevou polijte zhruba polovinu donutů. Než poleva zaschne, posypte ji kakaem na ozdobu. Čokoládovou polevu nechte na teplé vodní lázni rozpustit a pak do ní namáčejte zbylé donuty. Ozdobte mořskou solí.

NALOŽENÉ BULVY NA SEMÍNKOVÝCH PLACKÁCH

Oříškově chutnající semínka zapečená do placiček a kyselá zelenina jsou variantou chleba a okurky. Obě společně můžete chroupat ke svačině. A oboje také můžete mít uskladněné, když vás přepadne chuť na něco k zakousnutí.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

NALOŽENÉ BULVY NA SEMÍNKOVÝCH PLACKÁCH

Čas na přípravu: 90 minut + rozležení
Množství: 2 sklenice o objemu 400 ml

1 kg zeleniny (ředkvičky nebo vodnice)
100 ml kvasného octa
250 ml vody
80 g krupicového cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky celého černého pepře
1/2 lžičky celých semínek koriandru
2 bobkové listy

PLACKY:
100 g nesolených dýňových semen
100 g slunečnicových semínek
30 g drcených lněných semínek
70 g kukuřičné mouky
1 lžička mořské soli
1 lžička sušeného oregana
200 ml vroucí vody
50 ml (2 lžíce) olivového oleje

1. Zeleninu pečlivě omyjte ve studené vodě. Pak ji v čisté studené vodě nechte chvilku odstát. Mezitím svařte nálev octa, vody, cukru a koření. Zeleninu sceďte a vyskládejte do sklenic. Zalijte ji horkým scezeným nálevem a sklenice uzavřete víčky. Postavte je do hrnce s horkou vodou a zavařte při 90 °C (asi 30 minut). Pak sklenice z nálevu vyndejte a nechte pomalu zchladnout. Naloženou zeleninu nechte aspoň do druhého dne v láku.
2. Na placky promíchejte v míse všechna semínka s moukou a solí. Zalijte je vroucí vodou a nechte bobtnat hodinu. Pak vmíchejte olej. Vzniklé těsto rozdělte na 6 dílů. Mezi dvěma pečicími papíry je rozválejte na tenké placky. Vrchní papír sejměte. Na spodním papíru placičky přeneste na plech. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 60 minut, až placky zezlátnou. Servírujte s naloženou zeleninou.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Co muži milují? Přece grilování!
Číst článek
19. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Co muži milují? Přece grilování!

Sezona je v plném proudu a možná jste už přišli na to, že váš gril má nejlepší léta za sebou. Vybrat si můžete jak velký zahradní, tak malý stolní gri...

Obsah časopisu NPB Zahrada
Sejdeme se na terase
Číst článek
07. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Sejdeme se na terase

Už víte, jak to u vás doma letos bude? Jestli při nejbližší příležitosti vyházíte ven zahradní nábytek a tuny polštářů, tak není co řešit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Bydlet jako CESTOVATEL
Číst článek
05. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Bydlet jako CESTOVATEL

Při rekapitulaci všech funkcí této předsíně jsme si chvilku lámali hlavu, jak tomu dát nějaký řád a styl. Nakonec nám pomohla záliba rodiny v cestování. Drželi jsme se prostě mapy a lana!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 1. řada Bydlet jako
Bydlení mezi kopci
Číst článek
29. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 6 min

Bydlení mezi kopci

I interiér nového domu si můžete vymazlit tak, že bude působit zabydleně. Manželé Ivana a Artur zvolili moderní styl, ale přitom se jim podařilo najít důstojné místo i pro hezký starý nábytek po předcích.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Chladivé kapky
Číst článek
23. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chladivé kapky

Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku.

Obsah časopisu NPB Recepty
Zahradní nomádi
Číst článek
22. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Zahradní nomádi

Zářivé slunce, barvy orientu, inspirace folklórními vzory a k tomu nevázaná radost ze života. To všechno bude vaší zahradě slušet stejně jako vám!

Obsah časopisu NPB Interiéry
Městská džungle
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Městská džungle

Citlivě provedená rekonstrukce dvoupokojového bytu v malebné části staré Prahy zvětšila prostor nejen opticky, centimetry navíc mu přidala i v reálu. ...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Nápady do slunce a do deště
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Nápady do slunce a do deště

Nemusíte se bát, že se vám váš zahradní nábytek během pár sezón zničí. Tyto kousky něco vydrží!

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Ochrana majetku během dovolené
Číst článek
10. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ochrana majetku během dovolené

Preventivní opatření nejsou složitá - je ale důležité, aby v případě škody pojišťovna uznala, že jste je skutečně udělali.

Obsah časopisu NPB Poradna
Naložte se do léta
Číst článek
08. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 7 min

Naložte se do léta

Okurková sezóna? My říkáme ano! Na pár týdnů přesuňte pozornost od pracovních projektů k domácím. Vrátí se vám to.

Obsah časopisu NPB Zahrada

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

KR0725 cover Předplatné časopisu ↗
Táborská setkání
Hradec Designlove
Kumst Brno - Design Byznys Days
Krásný rok
Czech design week

Nejnovější články

Co muži milují? Přece grilování!
Číst článek
19. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Co muži milují? Přece grilování!

Sezona je v plném proudu a možná jste už přišli na to, že váš gril má nejlepší léta za sebou. Vybrat si můžete jak velký zahradní, tak malý stolní gri...

Obsah časopisu NPB Zahrada
Sejdeme se na terase
Číst článek
07. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Sejdeme se na terase

Už víte, jak to u vás doma letos bude? Jestli při nejbližší příležitosti vyházíte ven zahradní nábytek a tuny polštářů, tak není co řešit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Bydlet jako CESTOVATEL
Číst článek
05. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Bydlet jako CESTOVATEL

Při rekapitulaci všech funkcí této předsíně jsme si chvilku lámali hlavu, jak tomu dát nějaký řád a styl. Nakonec nám pomohla záliba rodiny v cestování. Drželi jsme se prostě mapy a lana!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 1. řada Bydlet jako
Bydlení mezi kopci
Číst článek
29. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 6 min

Bydlení mezi kopci

I interiér nového domu si můžete vymazlit tak, že bude působit zabydleně. Manželé Ivana a Artur zvolili moderní styl, ale přitom se jim podařilo najít důstojné místo i pro hezký starý nábytek po předcích.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Chladivé kapky
Číst článek
23. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chladivé kapky

Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku.

Obsah časopisu NPB Recepty
Zahradní nomádi
Číst článek
22. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Zahradní nomádi

Zářivé slunce, barvy orientu, inspirace folklórními vzory a k tomu nevázaná radost ze života. To všechno bude vaší zahradě slušet stejně jako vám!

Obsah časopisu NPB Interiéry
Městská džungle
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Městská džungle

Citlivě provedená rekonstrukce dvoupokojového bytu v malebné části staré Prahy zvětšila prostor nejen opticky, centimetry navíc mu přidala i v reálu. ...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Nápady do slunce a do deště
Číst článek
15. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Nápady do slunce a do deště

Nemusíte se bát, že se vám váš zahradní nábytek během pár sezón zničí. Tyto kousky něco vydrží!

Obsah časopisu NPB Interiéry Zahrada
Ochrana majetku během dovolené
Číst článek
10. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ochrana majetku během dovolené

Preventivní opatření nejsou složitá - je ale důležité, aby v případě škody pojišťovna uznala, že jste je skutečně udělali.

Obsah časopisu NPB Poradna
Naložte se do léta
Číst článek
08. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 7 min

Naložte se do léta

Okurková sezóna? My říkáme ano! Na pár týdnů přesuňte pozornost od pracovních projektů k domácím. Vrátí se vám to.

Obsah časopisu NPB Zahrada