Bylinky a něco na zobání


Bylinkový čaj, sušené ovoce a oříšky
ČAJ
Z oblíbených čerstvých nebo sušených bylinek, například máty, meduňky nebo heřmánku.
NA MISKU
Sušené ovoce – goji, rozinky, brusinky, moruše
oříšky podle chuti – mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, kešú.
POSTUP
Do konvice na čaj si připravte vroucí vodu. Do hrnku nebo do sítka na čaj vsypte zhruba jednu lžíci bylinek a při servírování zalijte vodou. Sušené ovoce a oříšky naservírujte na talíř nebo do misek a přidejte i nějaké čerstvé ovoce.
Lehký talíř, který zasytí


Zeleninový salát s kuřecím masem, zálivkou vinaigrette a bagetou
KUŘECÍ PRSA
- 2 kuřecí prsa
- tymián, snítka rozmarýnu
- sůl, pepř
- olivový olej
- 4 listy kadeřávku
- 2 hrsti baby špenátu
- 1 mrkev
- ½ červeného zelí
- ½ okurky
ZÁLIVKA VINAIGRETTE
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa nebo bílého vína
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
- 1 lžíce dijonské hořčice
- šťáva z ½ citronu
- kopr nebo jiné bylinky (fenyklová nať, tymián, petržel)
- bylinková bageta
POSTUP
V míse promíchejte olivový olej se solí, čerstvě namletým pepřem a tymiánem a do bylinkové marinády naložte očištěná kuřecí prsa. Na salát ve vetší míse smíchejte natrhané listy kadeřávku a listy baby špenátu. Mrkev nakrájejte škrabkou na pásky, červené zelí najemno a okurku na půlkolečka. Na francouzskou zálivku vinaigrette smíchejte všechny ingredience, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud by se vám zdála zálivka příliš kyselá, nebojte se ji přisladit medem. Jestli máte rádi kopr, určitě do zálivky přidejte jeho nať. Rozpalte kontaktní gril, vložte naložená kuřecí prsa, na která položte snítku rozmarýnu, zavřete a opékejte asi 7 až 10 minut podle velikosti masa. Jakmile budou kuřecí prsa hotová, nechte je chvilku odstát a poté nakrájejte. Salát jemně promíchejte, naservírujte na talíře, zalijte zálivkou vinaigrette a přidejte nakrájená kuřecí prsa. Podávejte s bylinkovou bagetou.
Gril
Když chcete, aby bylo maso lehké, dejte ho do kontaktního grilu, ve kterém nemusíte používat žádný tuk. Zároveň tu z něj nevyteče šťáva, takže zůstane vláčné a měkké.
Snídaně v sauně


Grilované bavorské klobásy s hrubozrnnou hořčicí, pšeničným pivem a preclíky
PRECLÍKY
- 420 g hladké mouky
- 30 g změklého másla
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 7 g sušeného droždí
- 125 ml vlažné vody
- 125 ml plzeňského piva
- 100 g jedlé sody
- 1 žloutek + 1 lžíce studené vody na potření
- hrubá sůl
- grilované bavorské klobásy,
- hrubozrnná hořčice,
- pšeničné pivo
V bavorských saunovacích světech se dopoledne tradičně konzumuje velká bílá mnichovská klobása, která je z čerstvého masa a místo opékání se ohřívá ve vodě. S preclíkem, sladkou hořčicí a bílým pivem funguje jako úžasný start pro celý wellness den.“
Petr Šlejmar, zástupce šéfredaktorky
POSTUP
Připravte si kvásek – sušené droždí s lžící krupicového cukru promíchejte ve vlažné vodě a nechte vzejít. Troubu rozpalte na 120 °C, plech vyložte alobalem, vysypte jedlou sodou a pečte jednu hodinu. V robotu vypracujte hladké těsto z mouky, másla, soli, piva a kvásku. Zakryjte potravinovou fólií a nechte alespoň hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Pak ho rozdělte na 8 dílu. Každý díl nejdříve rozválejte na obdélník, který poté srolujte do ruličky. Ten pak rozválejte na 50 až 60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům zužuje, a z něj zamotejte preclík. Těsto i preclíky mějte zakryté navlhčenou utěrkou. Preclíky nechte kynout pod utěrkou ještě alespoň 20 minut. Ve vetším nerezovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Jakmile bude voda vřít, přisypte jedlou sodu a za občasného míchání nechte rozpustit. Poté stáhnete plamen na minimum a děrovanou naběračkou vkládejte po jednom preclíky. Každý nechte namočený v lázni asi 10 vteřin z každé strany. Nechte je okapat a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Potřete žloutkem rozmixovaným s lžící studené vody a posypte hrubou solí. Pečte v troubě vyhřáté na maximum (230 °C), dokud nebudou mít tmavohnědou barvu (asi 10 až 12 minut).
zdravá tečka


Smoothie bowl a miska s ovocem
SMOOTHIE
- 1 avokádo
- 2 hrsti baby špenátu
- 2 banány
- 200 ml vody
- 1 skyr
- 2 jahody
- ½ nakrájeného jablka
- čerstvé ovoce a oříšky k servírování, například kiwi, banán, jablko
POSTUP
Všechny ingredience vložte do blenderu nebo jiného výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. Naservírujte do misek, ozdobte ovocem, popřípadě oříšky, a podávejte.