← Zpět na Recepty
CHLEBÍČKY

Chlebíčky

Kdo říká, že chlebíčkům odzvonilo? Nic lepšího si nedokážeme na velkou oslavu nedovedeme představit. Těchto dvanáct druhů jsme si opravdu vymazlili!

Známá pohádka vypráví o dvanácti měsíčkách, my jsme si pro vás připravili dvanáct chlebíčků. Proč právě tolik? Dvanáct je měsíců v roce, dvanáct je i hodin na ciferníku, a tak nám tohle číslo připadalo přímo osudové…


PRAVIDLA CHLEBÍČKU

Zásad pro dokonalý chlebíček je jen pár, ale je potřeba je dodržet. Tak hlavně: vsaďte jen na ty nejkvalitnější suroviny. To je důležité i u pečiva; veku kupte čerstvou u pekaře a nakrájejte si ji sami a na tenoučké plátky, ať chlebíček není suchý. Vyzkoušejte i jiné druhy pečiva: cibulovou bagetu, ořechový chleba, raw placky, ciabattu s olivami nebo třeba parmazánové placičky – ty si doma připravíte raz dva! Sýry, šunky a salámy snadno naaranžujete do efektních růžiček, když poprosíte obsluhu u pultu s lahůdkami, aby vám všechno nakrájela na co nejtenčí plátky. A konečně: experimentujte a kombinujte chutě! 

OLIVOVÁ POMAZÁNKA

✷ Ciabatta s černými olivami ✷ cherry rajčátka ✷ mini mozzarella ✷ lístky bazalky✷ kvalitní olivový olej

NA POMAZÁNKU: ✷ 350 ml černých oliv v nálevu, jemně nasekané
✷ 2 lžíce olivového oleje ✷ 1 lžíce citronové šťávy ✷ ½ lžičky citronové kůry ✷ 1 lžička sušeného oregana ✷ 1 stroužek česneku ✷ 125 g sýr feta nebo brynza ✷ 60 g krémového sýra 

1. Ciabattu nakrájejte a opečte v toustovači. 
2. Cherry rajčata a kuličky mozzarelly nakrájejte na plátky nebo jenom napíchněte v celku na párátko a položte na opečenou ciabattu.
3. Přidejte pár lístků čerstvé bazalky a zakápněte dobrým olivovým olejem, případně dozdobte krémovým balsamicem.
4. Olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a oregano smíchejte s olivami a nechte v lednici uležet. 5. Sýry vyšlehejte dohladka a všlehejte do nich olivovou směs. Nechte opět uležet, aby se chutě propojily.

CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY

VEGANSKÝ RAW TATARÁK S PEČENÝM ČESNEKEM

✷ 2 avokáda ✷ 3 červené papriky ✷ 1 stroužek česneku ✷ hrst nadrobno nakrájených sušených rajčat ✷ hrst nasekané jarní cibulky ✷ olivový ole

NA PEČENÝ ČESNEK: ✷ 4 velké palice česneku ✷ 2 lžíce olivového oleje ✷ 70 g změklého másla ✷ 150 g najemno nastrouhané goudy/ementálu ✷ čerstvá petrželka

1. Avokáda rozmačkejte a přidejte najemno nakrájenou cibulku. Papriky rozmixujte nebo najemno nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte prolisovaným česnekem, rajčaty, olejem, solí a pepřem, případně worcesterem. Servírujte na topince nebo jako my na parmazánovém chipsu.
2. Česnekům seřízněte vršky, potřete je olivovým olejem a pečte v troubě na 170 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout, pak stroužky vymačkejte z palic a smíchejte se sýrem, máslem a nasekanou petrželkou.
Směsí namazané chlebíčky zapékejte v troubě na 200 °C asi 5 minut dokřupava.

SALÁT WALDORF A HHRÁŠKOVÉ PYRÉ S MÁTOU

✷ ½ menší bulvy celeru ✷ 3 řapíky celeru ✷ 2 jablka ✷ 3 lžíce majonézy
✷ 3 lžíce kysané smetany ✷ 2 hrsti vlašských ořechů ✷ třtinový cukr ✷ citronová šťáva ✷ pepř ✷ sůl

✷ 350 g mraženého hrášku ✷ 20 g másla ✷ hrst mátových lístků✷ sůl
✷ pepř ✷ 200 g parmazánu

1.  Celer nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer a oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. Majonézu a smetanu smíchejte, dochuťte cukrem, citronem, solí a pepřem a smíchejte s celery. Zlehka vmíchejte jablka a ořechy.
 2. Na rozehřátém másle poduste hrášek s mátou do změknutí. Dobře rozmixujte, osolte a ještě propasírujte. Na chlebíčky/chipsy aplikujte zdobičkou.

PARMAZÁNOVÉ CHIPSY: 

Z nastrouhaného sýra tvarujte na plechu s pečicím papírem tenké placičky. Pečte na 170 °C dokřupava. Troubu hlídejte, snadno se spálí a zhořknou!

CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY

SÝROVÝ CHLEBÍČEK A DÝNĚ, HOUBY & TOFU

✷ 200 g plátkového sýra, různé druhy ✷ Červené hroznové víno ✷ Libovolná pomazánka dle vaší chuti

✷ 1 malá dýně hokkaido ✷ olivový olej ✷ 2 lžíce majonézy ✷ uzené tofu
✷ makládané houby ✷ šalvějové lístky (čerstvé nebo sušené)✷ sůl ✷ pepř

Sýry a hroznové víno – to je ta nejosvědčenější kombinace, kterou není třeba měnit. Pomazánkový podklad volte tak, aby se chutě hodily k sýrům. Chlebíček opečte, aby se do něj pomazánka nevsákla a nevznikla rozbředlá hmota. Sýr si nechte nakrájet na co nejtenčí plátky a pak už jen předveďte profesionální food styling!

NA DÝNI: Dýni nakrájejte na 1,5 cm silné měsíčky, potřete olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech. Pečte asi 30 minut na 180 °C, pak plátky otočte, přidejte lístky šalvěje a pečte ještě 10 minut. Vychladlou dýni rozmixujte a smíchejte s majonézou. Ozdobte uzeným tofu a houbičkami.

POCHOUTKOVÝ SALÁT A TVARŮŽKOVO-PIVNÍ

✷ 300 g šunky v celku ✷ 100 g nakládaných okurek ✷ 1 hrnek mraženého hrášku ✷ ½ menší červené cibule ✷ 1 sklenička majonézy (220 ml)
✷ 1 lžička hořčice ✷ sůl ✷ pepř

✷ 1 pomazánkové máslo ✷ 1 – 2 balení tvarůžků ✷ 4 jarní cibulky, najemno pokrájené ✷ nakládaná kapie, najemno nasekaná ✷ 1 lžíce nasekané pažitky ✷ světlé pivo ✷ cukr✷ sůl ✷ pepř

1. Šunku nakrájejte na tenké nudličky, okurky na kostičky, cibuli nadrobno. Hrášek poduste na pánvi pod pokličkou do změknutí a nechte vychladnout. Majolku ochuťte hořčicí, solí a pepřem a nakonec vše smíchejte.

2. Pomazánkové máslo smíchejte s nakrájenými tvarůžky, cibulkou, kapií a pažitkou. Přilijte půl deci piva, které propojí chutě a postará se o správnou roztíratelnost. Dolaďte špetkou cukru a nechte pořádně uležet. Podávejte s česnekovou topinkou.

CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY

SUPER-POTRAVINOVÝ & KREVETY NA ŠAFRÁNU

✷ 2 zralá avokáda ✷ 1 granátové jablko ✷ konopné semínko ✷ sůl ✷ citronová šťáva ✷ cibulový nebo ořechový chléb

✷ 200 g mražených krevet ✷ olivový olej ✷ malá cuketa ✷ 0,5 dcl bílého vína ✷ šafrán✷ 4 lžíce majonézy ✷ 1 lžička hořčice ✷ citronová šťáva
✷ cukr

1. Avokáda rozmačkejte vidličkou, zakápněte citronem, aby nezhnědla, osolte. Směs naneste na opečené plátky chleba, dozdobte zrnky granátového jablka (je jejich sezona, takže byste je měli běžně sehnat v supermarketech) a posypte loupaným konopným semínkem. Tři super potraviny na jednom chlebíčku – to chcete!

2. Propláchnuté krevety zprudka opečte 2 – 3 minuty na oleji. Přidejte víno, šafrán a 2 minuty restujte, až se většina vína odpaří. Krevety dejte stranou a ve výpeku restujte tenké plátky cukety do poloměkka. Nakonec smíchejte a servírujte na opečené vece, potřené hořčičnou majonézou.

 NÁŠ TIP  Chcete si užít party a zároveň přežít následující ráno? Prokládejte drinky vodou, nepijte nalačno a nevyhýbejte se tučnějším jídlům, tělo se pak s alkoholem lépe vyrovná.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB1223 COVER Předplatné časopisu ↗

AKCE A UDÁLOSTI

Od 2.10. do 17.12.
Co podniknout v listopadu

Nejnovější články

13174719 13174725 kopie
Číst článek
30. 11. 2023

Vánoce přicházejí

Dům v Horním Švábsku, kde žije fotografka a blogerka Christel Harnischová s milovaným manželem, je jako plátno, které se stále přemalovává. A zvlášť výrazně o Vánocích.

Interiéry Bydlení
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
CZECH INTERIOR AWARD LOGO 2024
Číst článek
26. 11. 2023

CZECH INTERIOR AWARD

Máte interiér navržený od interiérového designéra nebo architekta a toužíte ho ukázat světu? V tom případě zpozorněte, protože právě začal první ročník jediného výhradně českého ocenění v oblasti interiérového designu.

Soutěže
Barevná inspirace
Číst článek
24. 11. 2023

Barvy Vánoc

Bez červené a zelené to určitě nepůjde, ale i jejich paleta je velmi bohatá! Zkuste volit odstíny, které v sobě mají ještě nádech slavnostních okamžiků. Inspirujte se například portským vínem a elegantní barvou voňavých jedlových větviček.

Dekor & DIY
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Akční dvojčata Max a Magnus
Číst článek
20. 11. 2023

Pokoj pro dva školáky

Nastal čas, kdy naši synové, skoro sedmiletá dvojčata Max a Magnus, nastoupili do první třídy a my jsme museli adaptovat jejich dětský pokoj na novou životní etapu. Text a realizace: Petr Šlejmar

Interiéry Proměny
Shutterstock 2348608561 kopie
Číst článek
19. 11. 2023

5 pravidel peněz ve vztahu

Společným soužitím by se vaše finanční situace měla zlepšovat. Nastavte si model nakládání s penězi tak, aby vyhovoval oběma, a nebojte se ho při změně situace upravit.

Poradna
Barevná inspirace
Číst článek
15. 11. 2023

Barva, vůně i chuť kořeněných dýní

Na dýně různých tvarů a odstínů natrefíte v této době úplně všude. Jak na vás působí? Jestli vám také zlepšují náladu, inspirujte se jejich barvou i doma. Kdyby vám chybělo trochu žluté, okořeňte svůj interiér špetkou kari.

Dekor & DIY
Horusický autor V Chochola kopie
Číst článek
13. 11. 2023

Černobílá klasika

Za tvorbou Václava Chocholy a Zdenka Seydla se vydejte na jih, k rybníkům, do Třeboně!

Akce a události
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty