← Zpět na Recepty
Chladivé kapky

Chladivé kapky

Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku.

Snadné letní dezerty jsme vám naservírovali na talíře od Kláry a Jakuba Kabátových. Jsou pokropené zlatými třpytkami.

„Pocházíme z rodiny keramiků,“ představuje se manželská dvojice a vypráví dál: „Začali jsme tedy pracovat s tím, co jsme měli doma k dispozici, s hrnčířskou červenicí. Poslední dobou zapojujeme i hlínu světlou, která je na některé typy glazur vhodnější. Cákance jsou pro naše talíře typické. V případě pravého zlata je to dost velkolepé, část preparátu jde i mimo talíř, ale to k nám prostě patří. Jinak toho efektu docílit nejde. Keramika je zdlouhavá záležitost a u talířů to platí dvojnásob. Musí schnout opravdu pomalu a i výpaly mají svá specifika. Nejzábavnější je pro nás proces glazování. Glazur používáme obrovské množství a různě je spolu kombinujeme a mícháme Dělat s tolika barvami není pro slabé povahy," usmívají se. 

Více na Lovetoeat_plates nebo na fleru jako Lovetoeat-plates. 

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA K lehkému letnímu obědu je tekutina z chladivé zeleniny a jogurtu ideální. Usrkávat ji ve stínu stromů s výhledem do zahrady je občerstvující požitek.

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM Jogurtový sýr si samozřejmě můžete třeba ráno mazat na tousty. Ale když chcete někoho překvapit úžasnou snídaní na terase, tohle je to pravé!

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA V BYLINKÁCH Vůně bylinek a olivového oleje se vpije do jemného sýra a v každém soustu ucítíte jižní závan, trochu arabské máty, trochu středomořských oliv.

Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

VANILKOVÝ JOGURTOVÝ DEZERT Tři struktury, tři chutě. Křupavé kokosové vločky a oříšky, pak šťavnaté sladké ovoce, nakonec hebký vanilkový jogurt – a jste v sedmém nebi.


Chladivé kapky Chladivé kapky
Chladivé kapky

PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM

Čas na přípravu: 35 minut + vykapání
Množství: 12 lívanců

NA SÝR:
∗ 500 g řeckého jogurtu ∗ ½ lžičky mořské soli ∗ citronová kůra z poloviny citronu v bio kvalitě

NA BYLINKOVÝ OLEJ: 
∗ hrst nasekané petrželky ∗ 100 ml řepkového oleje

NA LÍVANCE:
∗ 70 g parmazánu ∗ 3 vejce ∗ 50 g polohrubé pšeničné mouky ∗ 1 lžička prášku do pečiva ∗ 125 ml mléka ∗ olej na smažení ∗ rukola na servírování ∗ špetka citronové soli ∗ drcený barevný pepř

1. Den předem promíchejte jogurt s mořskou solí a nastrouhanou citronovou kůrou. Síto vyložte gázou a postavte na mísu. Přendejte do něj ochucený jogurt a cípy gázy svažte, aby vznikl balíček. Uložte do chladu na 24 hodin a nechte vykapat. Pak jogurtový sýr vybalte z gázy.
2. Na bylinkový olej smíchejte nasekanou petrželku s olejem ve vysoké nádobě na mixování a pak ponorným mixérem promixujte. Zakryjte fólií a nechte do druhého dne odležet. Pak sceďte přes plátýnko.
3. Připravte těsto na lívance. Nastrouhejte do mísy parmazán. Přidejte k němu vejce, mouku s práškem do pečiva, mléko a promíchejte. Ihned smažte lívance v olejem vymazaném lívanečníku pomalu z obou stran dozlatova. 
4. Na lívance dejte po lžičce jogurtového sýra a pár lístků rukoly.
5. Pokapejte bylinkovým olejem a lehce posypte citronovou solí a drceným barevným pepřem.

KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA
V BYLINKÁCH

Čas na přípravu: 45 minut + vykapání
Množství: 12 kuliček

NA KULIČKY:
 ∗ 1 000 g řeckého jogurtu ∗ sůl ∗ špetka mletého barevného pepře

NA OBALENÍ A MARINOVÁNÍ:
∗ 2 lžíce máty nasekané najemno ∗ velká hrst petržele nasekané najemno ∗ 1 nasekaná chilli paprička ∗ 200 ml olivového oleje

NA KŘEHKÉ TYČINKY:
 300 g listového těsta ∗ 100 g strouhaného sýra ∗ 1 vejce

1. Do mísy vyklopte jogurt. Přidejte 1/2 lžičky soli, mletý barevný pepř a promíchejte. Ochucený jogurt přendejte do sítka vyloženého gázou. Konce gázy spojte třeba gumičkou, aby se vytvořil bochánek. V sítku umístěném na míse ho uložte do chladničky a jogurt nechte 
48 hodin vykapávat. Pak bochánek jogurtového sýra vybalte z gázy.
2. V hlubokém talíři nebo v misce smíchejte nasekanou mátu, petrželku a chilli papričku. Z jogurtového sýra odebírejte lžičkou kousky a v navlhčených dlaních tvořte kuličky. Obalujte je v bylinkové směsi a skládejte do misky. Pak je zalijte olejem a nechte marinovat. 3. Na tyčky rozválejte listové těsto na plát. Nakrájejte ho rádýlkem na proužky. Potřete vajíčkem, posypte sýrem a spirálovitě stočte. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 20 minut, dozlatova a dokřupava. Tyčky servírujte s namarinovanými kuličkami sýra.


STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA

Čas na přípravu: 25 minut + chlazení
Množství: 4 porce

 ∗ 2 zelené papriky ∗ 1 avokádo ∗ 1 svazek jarní cibulky ∗ 2 stroužky česneku ∗ 1 salátová okurka ∗ 250 ml bílého jogurtu ∗ 2 snítky čerstvé máty ∗ 5 lžic extra panenského olivového oleje ∗ 2 lžíce bílého vinného octa ∗ několik kapek tabaska ∗ sůl ∗ mletý černý pepř ∗ 4 plátky sušené šunky ∗ 1 pivní rohlík ∗ 20 g loupaných pistácií

1. Očištěné papriky, avokádo, jarní cibulku, česnek a okurku nakrájejte na drobné kostky. Vše vsypte do mixéru. Přidejte jogurt, mátu a nahrubo rozmixujte. Přilijte olivový olej, vinný ocet, tabasco a rozmixujte dohladka. Směs dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Polévku nechte v ledničce asi 20 minut vychladit.
2. Plátky šunky rozložte na plech. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 10 minut dokřupava. Pak nechte vychladnout a plátky rozlámejte. Rohlík nakrájejte šikmo na tenké plátky. Rozložte je na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte dozlatova.
3. Vychlazenou polévku rozdělte do talířů. Posypte ji rozlámanou pečenou šunkou a nasekanými pistáciemi a servírujte spolu s plátky zlatavých krutonů z pivního rohlíku.


VANILKOVÝ JOGURT S OVOCEM

Čas na přípravu: 25 minut + vykapání
Množství: 4 porce

∗ 1 000 g řeckého jogurtu ∗ 1 vanilkový lusk ∗ 10 g vanilkového cukru ∗ 80 g oříšků ∗ 100 g ovesných vloček ∗ 25 g strouhaného kokosu ∗ 20 g kokosového tuku ∗ 200 g malin ∗ 200 g borůvek ∗ 50 g květového medu

1. Jogurt vyklopte z kelímku do mísy. Vanilkový lusk rozřízněte a dřeň vyškrábněte do jogurtu. Přidejte vanilkový cukr a promíchejte. Sítko položené na míse vyložte gázou nebo plátýnkem a jogurt do něj přendejte. Konce gázy spojte gumičkou a jogurt nechte vykapat uložený v lednici do druhého dne.
2. Oříšky nasekejte. Na pánvi je nasucho lehce opražte. Pak přidejte vločky, kokos a po chvilce restováníi kokosový tuk a společně vše opražte dozlatova. Připravenou granolu nechte vychladnout.
3. Vykapaný vanilkový jogurt vyndejte z gázy a lehce promíchejte. Rozdělte do misek. Pokapejte ho podle chuti tekutým medem, přidejte granolu a čerstvé ovoce.

„Vybalování bílého bochánku sýra z gázy je obřad. Jednou ho absolvujete a propadnete mu stejně jako já.“ 
Zdeňka Skokanová, food stylistka.

Rubriky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB1223 COVER Předplatné časopisu ↗
DM - Sny se stávají skutečností

AKCE A UDÁLOSTI

Od 2.10. do 17.12.
Co podniknout v listopadu

Nejnovější články

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
13174719 13174725 kopie
Číst článek
30. 11. 2023

Vánoce přicházejí

Dům v Horním Švábsku, kde žije fotografka a blogerka Christel Harnischová s milovaným manželem, je jako plátno, které se stále přemalovává. A zvlášť výrazně o Vánocích.

Interiéry Bydlení
Kávovar KRUPS
Číst článek
30. 11. 2023

Káva pro všechny! Značka: IHNED

Náročná uzávěrka vánočního vydání NPB byla díky kávě z opravdu intuitivního kávovaru Krups mnohem radostnější.

Poradna
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
CZECH INTERIOR AWARD LOGO 2024
Číst článek
26. 11. 2023

CZECH INTERIOR AWARD

Máte interiér navržený od interiérového designéra nebo architekta a toužíte ho ukázat světu? V tom případě zpozorněte, protože právě začal první ročník jediného výhradně českého ocenění v oblasti interiérového designu.

Soutěže
Barevná inspirace
Číst článek
24. 11. 2023

Barvy Vánoc

Bez červené a zelené to určitě nepůjde, ale i jejich paleta je velmi bohatá! Zkuste volit odstíny, které v sobě mají ještě nádech slavnostních okamžiků. Inspirujte se například portským vínem a elegantní barvou voňavých jedlových větviček.

Dekor & DIY
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Akční dvojčata Max a Magnus
Číst článek
20. 11. 2023

Pokoj pro dva školáky

Nastal čas, kdy naši synové, skoro sedmiletá dvojčata Max a Magnus, nastoupili do první třídy a my jsme museli adaptovat jejich dětský pokoj na novou životní etapu. Text a realizace: Petr Šlejmar

Interiéry Proměny
Shutterstock 2348608561 kopie
Číst článek
19. 11. 2023

5 pravidel peněz ve vztahu

Společným soužitím by se vaše finanční situace měla zlepšovat. Nastavte si model nakládání s penězi tak, aby vyhovoval oběma, a nebojte se ho při změně situace upravit.

Poradna
Barevná inspirace
Číst článek
15. 11. 2023

Barva, vůně i chuť kořeněných dýní

Na dýně různých tvarů a odstínů natrefíte v této době úplně všude. Jak na vás působí? Jestli vám také zlepšují náladu, inspirujte se jejich barvou i doma. Kdyby vám chybělo trochu žluté, okořeňte svůj interiér špetkou kari.

Dekor & DIY