PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Ve městě a v přírodě

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Kolekce ve spolupráci s neziskovkou Czechdesign vznikla úplnou náhodou, když Klára vyzkoušela navrhnout motiv pro první plecháček. Vznikl zimní motiv s liškami, který se stal velmi oblíbeným, a zdálo se jako skvělý nápad kolekci rozšiřovat o další motivy. Jedná se o drobné praktické dárky, kterým uděláte radost svým blízkým i sobě.

Klára Plicová Klára Plicová
Klára Plicová

GRAFICKÁ DESIGNÉRKA SE SKLONEM OBČAS SKLOUBIT SVOU TVORBU S JEDNODUCHOU ILUSTRACÍ. GRAFICKÉMU DESIGNU SE VĚNUJE UŽ OD STŘEDNÍ ŠKOLY, VYSOKOU ŠKOLU VYSTUDOVALA V PLZNI POD VEDENÍM ROSTISLAVA VAŇKA A KRISTÝNY FIŠEROVÉ.
K ILUSTRACI JAKO TAKOVÉ SE DOSTALA VÍCEMÉNĚ AŽ PŘI VYMÝŠLENÍ KOLEKCE PRO CZECHDESIGN, KDE ZAČÍNALA JAKO STÁŽISTKA A PO NĚKOLIKA LETECH SE STALA ART DIREKTORKOU. MOMENTÁLNĚ PRACUJE JAKO GRAFICKÁ DESIGNÉRKA PRO STUDIO DYNAMO DESIGN.

PRAŽSKÉ KOLÁČE

Velký koláč plný krému tohoto názvu, to byla kdysi úplná klasika trůnící téměř v každé pekárně. Pokrokově ho můžete navrstvit do hrnku. To je pražská revoluce!

Krém a korpus Krém a korpus
Krém a korpus

Pražské koláče

Čas na přípravu: 60 minut + kynutí
Množství: 4 koláče

25 g droždí
200 ml mléka
80 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
špetka muškátového květu
1 lžička nastrouhané citronové kůry
4 žloutky
50 g másla
bílek na potření

DROBENKA:
30 g másla
30 g krupicového cukru
50 g polohrubé mouky 

KRÉM:
100 g másla
30 g moučkového cukru
100 g polotučného měkkého tvarohu ve vaničce
200 ml smetany na šlehání
1 balíček vanilkového cukru


1.
Droždí, polovinu ohřátého mléka, lžíci cukru a lžíci hladké mouky rozmíchejte a nechte na teplém místě asi 10 minut vykynout. Mouky prosejte do mísy, přimíchejte cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový květ, citronovou kůru.
2.
Žloutky rozmíchejte ve zbylém mléce a přidejte do sypké směsi spolu s nakynutým kváskem. Lehce propracujte. Vlijte rozpuštěné máslo, vypracujte hladké nelepivé těsto, nechte hodinu kynout na teplém místě. 3. Rozdělte na čtyři díly na bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple kynout dalších 30 minut.
4.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vypracujte drobenku. Vykynuté bochánky potřete bílkem, posypte drobenkou a pečte asi 20 minut při 170 °C.
5.
Na krém utřete máslo s cukrem do pěny. Tvaroh rozmíchejte metličkou do hladka a postupně do pěny vmíchejte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem a po částech vmíchejte do tvarohové náplně.
6. Vychladlé bochánky rozkrojte a potřete náplní. Při servírování do hrnku bochánek rozkrájejte na kousky. Na dno dejte část korpusu, na něj krém a zakončete korpusem.

Pařízky plněné drůbežími játry

Francouzsky se tyhle listové plněné pařízky nazývají vol au vent neboli let ve větru. Jsou lehké jako obláček a vás každé sousto vynese do oblak.

Játra a omáčka Játra a omáčka
Játra a omáčka

Pařízky plněné drůbežími játry

Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 4 porce

500 g listového těsta
1 šalotka
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
300 g drůbežích jater
sůl, pepř 
1/2 citronu
lístky červené řepy na ozdobu

HOLANDSKÁ OMÁČKA:
1 šalotka
50 ml bílého vína
1/2 lžíce vinného octa
40 g žloutků
50 g másla
sůl, pepř, citron podle chuti

1. Listové těsto rozválejte na plát. Vykrájejte kolečka. Do poloviny z nich vykrojte menší kolečko, tak vzniknou kroužky, z nichž vytvoříte okraje.
2. Plná kolečka rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje potřete studenou vodou. Položte na ně kroužky a lehce přimáčkněte. Vložte do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
3.
Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno a v pánvi na oleji nechte zesklovatět. Z jater vykrájejte blanky a očištěná je nakrájejte na menší kousky. Přidejte do pánve k šalotce s česnekem. Osolte, opepřete a restujte tak, aby na povrchu byla opečená a uvnitř růžová. Nakonec
zakápněte citronovou šťávou. Sundejte z ohně a nechte v pánvi.
4.
Na holandskou omáčku svařte jemně nakrájenou šalotku s bílým vínem a vinným octem, až se tekutina zredukuje na polovinu. Pak ji přeceďte do kovové misky a za stálého míchání do ní přidejte žloutek. Potom misku postavte na kastrol s horkou vodou, nad párou šlehejte a po malém pramínku přilvejte rozpuštěné máslo. Až omáčka zhoustne, sundejte z tepla, osolte a opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
5.
Do upečených pařízků z listového těsta vlijte lžičku holandské omáčky a pak je naplňte játry. Ozdobte lístkem, případně ještě přelijte omáčkou.

Čokoládové řezy s višňovým želé a fíky

Vidličky jako hrabičky napíchnou kousek kakaového korpusu a už  se sype jako hnědá hlína, ze které roste rostlinka. Pikantní sladké želé a zemitý korpus jsou tím nejlahodnějším spojením.

Ovoce a kakao Ovoce a kakao
Ovoce a kakao

Čokoládové řezy s višňovým želé a fíky

Čas na přípravu: 60 minut + chladnutí
Množství: 6 kousků

100 g másla
100 g moučkového cukru
3 vejce
80 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 čerstvé fíky
2 větvičky rozmarýnu

ŽELÉ:
200 g mražených višní
50 g krupicového cukru
1 sáček dortového želé

1. Připravte si hranatou formu o velikosti zhruba 20 x 30 cm, vyloženou pečicím papírem. Troubu zahřejte na 170 °C. 
2. Máslo nakrájejte na kousky, rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy prosejte moučkový cukr. Přidejte celá vejce a šlehačem vyšlehejte do pěny.
3.
Za stálého šlehání pak pomalu vlijte rozpuštěné máslo. Do pěny prosejte mouku s kakaem a promíchejte. Hladké těsto vlijte do připravené formy. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při
170 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout ve formě.
4.
Na želé smíchejte višně s cukrem a vařte do změknutí. Pak rozmixujte na hladké pyré a vmíchejte do něj dortové želé. Přiveďte k varu, minutu povařte a vlijte na vychladlý korpus. Nechte zatuhnout v chladu. 
5. Po zatuhnutí vyndejte z formy. Ořízněte okraje a rozkrájejte na řezy. 
6.
 Z okrojených okrajů udělejte drobenku (hlínu). Nasypte ji na povrch řezů. Ozdobte kouskem fíku a rozmarýnem.

Tip: Na želé můžete také roztavit višňový džem s trochou vody a zahustit dortovým želé.

Hříbkové cappuccino

Horká krémová tekutina s čepicí našlehané mléčné pěny je posypaná drcenými hříbky a tak má vše intenzivní houbové aroma.

Houby a smetana Houby a smetana
Houby a smetana

Hříbkové cappuccino

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 4 porce

200 g mražených hub
60 g másla
40 g hladké mouky
500 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
250 ml smetany 33%
80 g anglické slaniny
10 g sušených hříbků
150 ml plnotučného mléka
4 snítky majoránky

1. Mražené houby nechte povolit v pokojové teplotě. 
2. V hrnci rozpusťte 50 g másla. Zasypte ho moukou, krátce doběla orestujte a pak zalijte vývarem. Rozmíchejte metličkou a za stálého šlehání vařte 10–15 minut na hladké bílé velouté (omáčka z máslové jíšky).
3.
Na zbylém másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. 
4. Přidejte povolené mražené houby a restujte, až pustí vodu a ta se lehce vyvaří. Pak je přendejte do velouté. Společně krátce asi minutu převařte a pak rozmixujte. Přilijte smetanu, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte asi minutu provářet. Pokud chcete mít polévku cappuccino opravdu hladkou, ještě ji propasírujte přes husté sítko. Pak ji ohřejte a udržujte teplou.
5.
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a v pánvi restujte dokřupava.
6. Sušené houby rozmixujte v malém kutru nebo rozdrťte v hmoždíři na sypký prášek. Mléko ohřejte a našlehejte, až vznikne hustá pěna. 
7.
Polévku cappuccino rozdělte do hrnků. Navrch vytvořte čepici mléčné pěny. Posypte vyrestovanou slaninou a houbovým práškem a ozdobte snítkou majoránky.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 7 minut

Bydlet jako na plátně

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 7 minut

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 11 minut

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 minut

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 minut

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 minut

Bydlet jako na letním bytě

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 minut

Bydlet jako za úplňku

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024
Redakce
Doba čtení 9 minut

Bydlet jako v Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024
Redakce
Doba čtení 8 minut

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Le Bon Brno fullress 1 kopie
Číst článek
15. 02. 2024
Redakce
Doba čtení 1 minut

Bydlení v továrně

Příběh světlého loftu s velkými industriálními okny, který vznikl v bývalé textilní fabrice, inspiruje a fascinuje zároveň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Robotický vysavač

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

Helena Zmatlíková dětem (100 let)

18.11.2023 - 12.5.2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Mikolášková&Drobná - stolky Candy Tables. Výherní kolekce nejlepšího nábytku z roku 2023 v soutěži EDIDA 2024.
Číst článek
09. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 minut

Málokdo studuje design proto, aby zbohatl. Téma peněz je ve společnosti stále tabu, říká dvojice Mikolášková a Drobná

Jsou mladé, talentované a žádané. Jenže ne všechno, co na stránkách časopisů vypadá dokonale, takové opravdu je. S jakými svízelemi se v oboru potýká dvojice designérek Kristýna Mikolášková a Tereza Drobná?

Rozhovory
Velká Věc
Číst článek
09. 05. 2024
Nikola Galé
Doba čtení 3 minut

Zoufalost líhně apokalyptické společnosti. Výstava studentů UMPRUM má velké ambice, v mnoha směrech však selhává

Ve foyer technologického centra UMPRUM v Mikulandské ulici je k vidění výstava s názvem Velká věc a odvážným podtitulem: Studující UMPRUM nabízejí řešení, jak žít o něco lépe.

Názory & polemika
Foto Ondrej Kosik
Číst článek
09. 05. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 2 minut

Na kreativní práci potřebuji dostatek času. Žena si musí vybrat, muži mohou dát kariéře opravdu všechno, říká sklářka Kateřina Handlová

Před rokem a půl převzala po Rony Pleslovi kreativní vedení sklárny Rückl a v první kolekci Heroine vzdala hold ženským hrdinkám. S designérkou Kateřinou Handlovou jsme si povídaly i o tom, jakou pozici podle ní mají ženy v současném českém designu.

Rozhovory
DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 7 minut

Bydlet jako na plátně

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC02150 Ales Kral kopie
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 0 minut

Do sedel!

Už jste letos jeli na kole? Pokud si to své teprve hledáte nebo se chcete přiučit pár triků od profíků, zamiřte o víkendu 27.–28. 4. na Výstaviště Praha.

Akce a události
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 7 minut

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 11 minut

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 minut

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Kvartýr byt Zlín - jídelna
Číst článek
21. 03. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 minut

Život ve stínu Bati. Mladá architektka Alena Valová si ve Zlíně zrenovovala byt, který vkusně mísí tradici s modernou

Alena Valová je architektka, která tvoří polovinu studia Kvartýr. Léta působila v Praze. Nyní se vrátila na rodnou Moravu, kde vlastními silami renovovala byt. Jak se jí to podařilo? A nese život ve městě, jehož estetiku formoval klan Baťů, i úskalí?

Interiér & architektura
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 minut

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako